Recomana.cat


Recomana també organitza activitats de mediació i d’acostament de les arts escèniques al públic amb la implicació dels nostres col·laboradors. A aquest conjunt d’activitats les hem anomenades recomanACCIONS
Un dels serveis que oferim és el de seguiment d'un procés de creació: un dels nostres crítics assisteix als assajos durant tres dies diferents i n'escriu una crònica de cada dia juntament amb suport gràfic. Així se segueix l'evolució del treball de les companyies abans de la seva presentació al públic. 


 
Tornen els Premis de la Crítica organitzats per Recomana. L’acte de lliurament tindrà lloc el 26 de març, dins dels actes del Dia Mundial del Teatre, a la Villarroel i serà conduït pels periodistes culturals Anna Pérez Pagès i Toni Puntí. Els guardons volen reconèixer l’excel•lència dels professionals i produccions catalanes de les arts escèniques que durant l’any 2017 hagin estat especialment valorats per la crítica.

Premis de la Crítica 2017  
Iago Pericot, premi Gonzalo Pérez de Olaguer Iago Pericot, premi Gonzalo Pérez de Olaguer
14 de març de 2018
Recomana
  

L'espectacle ja no està en cartell.
 

El jurat dels premis teatrals dels XX Premis de la Crítica de les Arts Escèniques han donat a conèixer els guardonats amb els premis especials de l’edició.

El Premi Honorífic Gonzalo Pérez de Olaguer a tota una trajectòria és enguany per a Iago Pericot, escenògraf, pintor i director d’escena, un artista que ha treballat sempre des de la independència creativa més absoluta i que, als vuitanta-vuit anys, continua brindant al teatre propostes arriscades i, sovint, incòmodes.

L’actitud valenta de Pericot al llarg de la seva vida escènica (el mateix Gonzalo Pérez d’Olaguer, en un dels seus darrers articles publicats, el va qualificar com “un dels més enriquidors estendards de la imaginació al teatre”) i l’esperit transgressor que l’ha definit sempre, bé sigui com a creador teatral o com a artista plàstic, mereixen el reconeixement dels crítics de Barcelona.

Amb el recent anunci que Lita Claver "La Maña" deixava els escenaris, el Paral·lel queda una mica més orfe d’una manera d'entendre el teatre popular que poc a poc ha desaparegut de l’imaginari de la ciutat. "La Maña" és un símbol d'una cultura teatral sovint marginada del discurs i la història oficial del teatre català. Aquest Premi Especial és un reconeixement –segurament tardà– a la seva llarga trajectòria artística i la seva perseverança en mantenir amb gràcia i talent un gènere (la revista) i una figura (la vedette) que tanta brillantor ha donat al Paral·lel.

El Premi a la Sala recau en el Tantarantana, un teatre que l’any 2014 va decidir compartir responsabilitats amb les companyies emergents (algunes maldant durant anys per la seva estabilitat a la cartellera) amb el programa El Cicló. El 2017 va acabar el primer torn de tres temporades per a grups com La Calòrica. Altres companyies, com Ignífuga, Col·lectiu La Santa i Projecte NISU també hi ha format part. El Cicló dona a les companyies residents una empenta a la creació, però també eines per desenvolupar un projecte que els garanteixi l’estabilitat imprescindible per continuar investigant i proposant nous treballs al públic. Per aquest motiu, el jurat els atorga el premi de la Crítica a la sala del 2017.

El jurat dels premis teatrals està integrat per Joan-Anton Benach, Jordi Bordes, Sergi Dòria, Teresa Ferré, Santi Fondevila, Andreu Gomila, César López Rosell, Iolanda G. Madariaga, Marcos Ordóñez, Juan Carlos Olivares, Ramon Oliver, Xavi Pardo, María José Ragué, José Carlos Sorribes, Andreu Sotorra i Pep Vila.

D’altra banda, el jurat de dansa, conformat per Clàudia Brufau, Sara Esteller, Montse Otzet, Bàrbara Raubert, Jordi Sora i Carmen del Val, han decidit atorgar una Menció Especial als cinc anys del Cicle Maldà en Dansa, per difondre la dansa i els joves creadors i intèrprets, i una menció pòstuma al fotògraf de dansa Josep Aznar i a la realitzadora  i especialista en vídeo i dansa Núria Font.


Més sobre les activitats paral·leles

El programa d’activitats a l’entorn dels XX Premis de la Crítica de les Arts Escèniques ja s’ha tancat, amb el següent calendari:

16 de març(TNC, 18.30 h). Dramatúrgia, a les dues bandes de l’Atlàntic. Conversa entre Gabriel Calderón, autor uruguaià (que estrena en breu al TNC Que rebentin els actors), i Pau Miró, finalista als Premis de la Crítica en la categoria Text (Un tret al cap). Modera: Andreu Gomila

18 de març (Mercat de les Flors, 19.30 h).Els mons de la dansa, avui. Conversa amb dos dels finalistes al Premi a l’Espectacle de dansa, Pere Faura (Sweet Tyranny) i Anna Rovirola, de Big Bouncers (O.V.N.I.) i la coreògrafa Marina Mascarell (que presenta aquests dies Three Times Rebel). Modera: Clàudia Brufau.

22 de març (Institut del Teatre, 18.30 h). De crítics i artistes. Trobada entre els directors d’escena nominats, Oriol Broggi, Julio Manrique (tots dos, encara per confirmar) i Sílvia Munt, i els coordinadors dels jurats dels Premis de la Crítica. Aquesta conversa s’emetrà en el programa en ràdio-streaming "Això és un drama", d’ScannerFM.

Els teatres, amb els Premis de la Crítica

Després d’uns anys d’absència, els teatres tornaran a ser l’escenari de la gala de lliurament dels Premis de la Crítica de les Arts Escèniques, que celebren aquest 2018 la seva vintena edició. Recomana (Associació per a la promoció de les Arts Escèniques), la plataforma de prescripció escènica que organitza l’esdeveniment des de 2015, està en negociacions amb el Teatre Nacional de Catalunya (TNC), el Teatre Lliure, el Mercat de les Flors, Focus (Romea, La Villarroel, Goya, Condal) i 3xtr3s a fi que les gales rodin en algunes d'aquestes sales els propers anys. Molts d'aquests teatres, a més, programaran activitats a l'entorn de la celebració per donar veu als finalistes en les diferents categories. L'Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona es manté com a col·laborador dels premis, aquest any a través del programa radiofònic impulsat per Scanner FM, que difondrà el valor de la crítica entre els estudiants de la institució.

El primer espai a acollir la festa serà La Villarroel, l’equipament que va rebre el Premi de la Crítica 2016 en la categoria de Sala. El teatre que dirigeix Tania Brenlle pren així el relleu a l’Antiga Fàbrica Damm, seu de la gala en les tres darreres edicions.

L’Associació per a la Promoció de les Arts Escèniques Recomana va néixer el juny del 2013 com a plataforma virtual que aglutina 40 crítics a la pàgina web Recomana.cat. Recomana és un projecte professional d’acompanyament a l’espectador, amb la voluntat de garantir-li la major satisfacció en el consum cultural. Recomana ofereix a l’usuari un ampli ventall de crítiques de la cartellera de Barcelona i bona part de Catalunya, com també accions presencials relacionades amb determinatsespectacles.

Els Premis de la Crítica de les Arts Escèniques s'afegeixen al manifest del Consell de Cultura de Barcelona en contra de l’aplicació a Catalunya de l’article 155 de la Constitució Espanyola i en defensa de la llibertat d’expressió.

Si vols conèixer els finalistes d'aquesta edició, clica aquí


COMPARTEIX