Aquí va a pasar algo

informació obraCompanyia:
Zanguango Teatro
Autor:
Miguel Muñoz, Txubio Fdz. de Jaúregui, Miguel Garcés
Direcció:
Miguel Muñoz
Intèrprets:
Txubio Fdz. de Jaúregui, Miguel Garcés
Sinopsi:

Una obra sobre la pèrdua de la memòria i sobre l'oblit. Dos personatges innocents, tendres, entranyables en busca de la seva identitat, la seva vida, la seva família...

Crítica: Aquí va a pasar algo

26/06/2014

Una comèdia sobre l'oblit respectuosa, tendra i surrealista

per Toni Polo

De sobte, una companyia de Burgos aterra a Barcelona (només fins diumenge! Cal afanyar-se) i... “aquí pasa algo”. El que passa és que ens porta un teatre sincer, amb aires de clown, farcit de genialitats i molt ben treballat. Zanguango Teatro ens presenta una història sobre la (des)memòria, per força surrealista, tendra, respectuosa i divertida. El teatre Gaudí es converteix en un parc en plena tardor (metàfora d’alguna cosa...), emmoquetat de fulles seques, amb un banc, uns gronxadors... Allà es troben dos tipus, un més aviat jove, l’altre ja més maduret (Miguel Garcés i Txubio Fdez. de Jáuregui, respectivament) que no saben ben bé què hi fan, allà. No en tenen ni idea. No tenen memòria.

A través de preguntes sense resposta (les han oblidat), de noms constantment canviats i acceptats, de records (per força) inventats, de teatre de gestos (plis, plas!), la parella d’actors-pallassos ens presenten a secundaris, com ara el comissari que ajudarà el jove a trobar el seu cotxe en una escena delirant, el cambrer d’un bar que ha oblidat el mòbil en la tauleta de nit de la dona del propietari del cotxe (si és que en té, de cotxe: no n’està segur), i arriben a mirar d’intercanviar-se les cames (no són meves!, es desespera el vell) i els pèls del pit (visca el surrealisme!). La innocència dels personatges ens captiva. Es fan pena l’un a l’altre i s’alegren de conèixer-se encara que no es coneguin. Tal com diuen en un moment donat, “la memoria es como un perro tonto, le tiras un palo y te trae cualquier cosa”. Ells busquen tot i ens porten de tot. Potser al final trobaran la seva família i tot!