Bach

informació obra



Coreografia:
María Muñoz
Intèrprets:
Federica Porello
Ajudantia de direcció:
Leo Castro
Vídeo:
Núria Font
Il·luminació:
August Viladomat
Producció:
Mal Pelo
Companyia:
Mal Pelo, Jordi Savall - Hespèrion XXI
Sinopsi:

A Bach, una aproximació al Clavecí ben temperat de J.S. Bach, María Muñoz treballa en la transmissió i reinterpretació del seu solo, que ha ballat arreu del món des de la seva creació al 2004, amb la intèrpret i creadora italiana Federica Porello.

Espectacle de dansa finalista al Premi de la Crítica 2017

Crítica: Bach

04/05/2017

Bach s'hauria emocionat

per Montse Otzet

Sí, Bach s’hauria emocionat veien aquesta petita joia que Maria Muñoz ha creat amb alguns preludis de l’obra del compositor alemany El Clavecí ben temperat, i també per la manera com els interpreta Federica Porello.

La peça de poc més de 60 minuts, que prové d’un treball més reduït estrenat l’any 2004, és una excel·lent mostra de com arribar a l’essència del gest, d’un moviment despullat de superficialitat que aconsegueix que qualsevol acció per petita o gran que sigui no estigui buida d’emoció, així com que els silencis bateguin de manera colpidora.

Poques ballarines podrien apropar-se a l’obra de Muñoz com ho fa Federica Porello, tant per la seva fisicalitat com per la capacitat que té de fer-se seu un moviment que emet autenticitat i que desplega una capacitat imaginativa en les textures i densitats en què se segellen els fragments.

Minimalisme i solemnitat conviuen sense fissures. Un gest ondulant es trena amb altre de línies angulars i punyents. Un moviment lent i respirat es combina amb unes evolucions tant energètiques com nítides en la seva execució.

En la vàlua d’aquesta peça també hi té un lloc molt destacable la il·luminació que ha dissenyat August Viladomat: un encertat desplegament minimalista de raigs i ombres que emmarquen i guien el moviment de la ballarina per l’espai.  Per altra banda, Núria Font ha realitzat un vídeo de suggestives imatges que subratlla el caràcter sobri i hipnòtic d’aquesta petita gran obra.