Blancaneus i els 7 nans

Familiar | Musical

informació obraCompanyia:
Cia Joventut de la Faràndula
Intèrprets:
40 intèrprets en escena
Dramatúrgia:
Albert González
Direcció:
Alba Valero, Albert González
Composició musical:
Keco Pujol
Coreografia:
Montse Argemí
Escenografia:
Joan Jorba
Producció:
Joventut de la Faràndula
Sinopsi:

La companyia Joventut de la Faràndula torna a Viu el Teatre per tancar la 10a edició amb la seva proposta de “La Blancaneus i els 7 nans”, un dels clàssics infantils més coneguts, amb una versió musical espectacular del conte popularitzat pels germans Grimm, que manté l’essència del text original i, a més, introdueix tocs d’humor que aporten vitalitat, ritme i originalitat a la història ja coneguda. La temporada passada aquest muntatge va realitzar dues funcions al Teatre Poliorama amb entrades exhaurides, per a tots aquells que vulgueu gaudir-ne, i no vareu poder, o els que vulgueu repetir, aquí teniu 5 funcions d’un musical espectacular per gaudir del teatre i la música amb un clàssic presentat amb més de 40 intèrprets en escena!.

Un any més des de Viu el Teatre volem fer el nostre petit homenatge a La Joventut de la Faràndula, una entitat que treballa per dignificar i promoure el teatre adreçat a infants.

Crítica: Blancaneus i els 7 nans

29/04/2014

UNA BLANCANEUS INDEPENDENT i MODERNA

per Ferran Baile

Una versió moderna i que tragira tots els estereotips del conte dels germans Grimm i en especial de les versions edulcorades i tòpiques que d´ell s´han fet.

La Joventut de la Faràndula ens ofereix una molt divertida versió plena de ritrme, en la que conservant l´esquema argumental de la història li dona una visió totalment actual.

Blancaneus és una noia independent i amb caràcter que decideix per si mateixa. El príncep és un bon jan, una mica tòtila, que neda una mica desconcertat pels canvis del guió tradicional que li fa la Blancaneus (podriem dir que reflexa força bé a molts homes als que el canvi social de les dones els desconcerta un xic, i van intentant trobar el seu lloc dins d´aquesta nova relació d´igual a igual). La reina segueix sent el prototip de l´enveja i el despotisme, de qui es nega a acceptar el pas del temps. Els set nans que tenen un especial protagonisme, han crescut (ja fa tan de temps del conte..), si bé segueixen tenint cadascú las mateixes característiques que a la fi són les que tenim tots-totes, més o menys i segons les llunes.  Afegim tot un ampli repertori d´animalons del bosc. Fins a 30 actors-actrius-cantants-ballerins en escena conformen un espectacular muntatge i un molt bon espectacle per a tots els públics.

Capítol destacat són les músiques del prolífic compositor-pianista-cantant-guionista-lletrista i director de Gospel, Keco Pujol (autor de moltes de les músiques i guions dels espectacles d´Unics Produccions : Pirats : els joglars flotants, Papanotes i Casting, un musical molt animal i també entre d´altres de La Ventafocs anys 50, de La Roda Produccions).  Una banda sonora que combina música pop, rock, hip hop, jazz, rap i inclús música celta, i que es pot aconseguir en CD a l´entrada i sortida de la representació, així com el DVD de la representació gravat al Teatre La Faràndula de Sabadell.

Alba Valero (pedagoga musical) i Albert González Robles (que humorísticament interpreta el nan rondinaire i és l´autor del text), són els exitosos directors de l´espectacle, que es va estrenar fa un any a Sabadell, que es representa per segona temporada consecutiva i que ha estat vist ja per més de 10.000 espectadors.

Els intèrprets també estan molt bé en la doble faceta d´actors i cantants : Jessica Martin (Blancaneus), Joan Baptiste Torrella (Príncep Blau), Montse Vidal (Reina) i els set nans, amb els veterans Miquel Rosselló (nan valent), Francesc Rocamora (nan savi), Xavi Salvador (nan feliç), Salva Puig (nan despistat), Quim Carné (nan nerviòs),  Arnau Solsona (nan mut) i en Albert Gonzàlez, ja anomenat  (nan rondinaire).  Divertidissimes moltes de les seves escenes, homentage Heih Ho a Disney inclòs,  i impagable el seu tema “Pic i pala”.  El popular actor Jordi Banacalocha (actual rei Joan d´Aragó de la sèrie televisiva Isabel, entre d´altres moltes memorables interpretacions), hi col.labora de forma virtual i enregistrada com l´insumis i burleta mirall màgic que apareix com un element escenogràfic dalt del castell. Per ser justos, ja que és un treball coral, destaquem també la tasca de tots els joves, noves fornades de l´escola de teatre i dansa, que brillen tan en la part parlada i cantada com especialment en les brillants coreografíes de Montse Argemí (directora de l´Escola de Dansa Bots).


Un encert de programació i un acte de justicia  

Unics Produccions que és qui va donar vida i programa Viu el Teatre (més de deu anys de programació ininterrompuda), ha tingut la sensibilitat i l´encert de finalitzar la programació de cada temporada, abans de la gran festa de Cloenda, oferint l´escenari a una companyia de teatre afeccionat. Un homenatge al poc valorat, com mereixeria, teatre no professional, pedrera de molts futurs professionals i que manté ben vius tantes i tantes sales de teatre de Catalunya.  Un teatre que com pot comprobar-se en aquestes funcions al Teatre Poliorama (l´any passat va ser la Companyia del Cercle Catòlic de Gràcia amb un brillantíssim El violinista sota la teulada, i fa dos anys la mateixa Joventut de la Faràndula amb El món màgic d´Oz i anteriorment la Companyia La Sargantana, actuals creadors de la nova Sala de Teatre Independent i Escola Teatral La Vilella, amb un interessant versió musical de Robin Hood ), ofereix uns nivells de qualitat i exigència perfectament equiparables amb moltes companyies professionals. www.viuelteatre.com

Una companyia i un teatre històrics, bressol pioner de bon teatre

Va ser el 1947 quan el Quadre Escènic de la Congregació Mariana de Sabadell es va unir amb el Grup Teatral La Faràndula, nascut el 1939, amb l´intenció de poder oferir espectacles per a infants. El 1956 va néixer el Teatre de la Joventut de la Faràndula, que el 1972 va passar a l´Ajuntament, tot i que va respectar les temporades de teatre de la companyia, una de les primeres als històrics cicles de Cavall Fort, i que ha anat evolucionant cada vegada amb major exigència fins l´actual que inclou tallers i escola de teatre. www.joventutdelafarandula.cat

No deixeu de llegir l´interessant comentari del company i mestre Andreu Sotorra i consultar la seva excel.lent i documentadíssima pàgina web, www.andreusotorra.com

.

text : ferranbaile@gmail.com