Bleu! Compagnia TPO

informació obra


La companyia italiana TPO, molt consolidada en les creacions per a nens i joves, és força coneguda pel públic del Mercat, ja que han presentat en aquest espai treballs com Farfalle, Il giardino dipinto i Il giardino giapponese. Mereixedors de múltiples guardons, la seva utilització de la interacció fa que els seus espectacles es transformin en un ambient sensible d’experimentar el límit subtil de l’art i el joc. Aquesta companyia formada el 1981 ha treballat des dels seus inicis sobre la tecnologia interaciva, desenvolupant per exemple el concepte teatral “CCC [children's cheering carpet, la catifa interactiva]“, un gran tapis de dansa capaç d’animar i activar sons i imatges per un sistema de sensors a pressió.

Direcció:
Francesco Gandi, Davide Venturini
Companyia:
Compagnia TPO
Coreografia:
Anna Balducci
Escenografia:
Elsa Mersi (espai visual)
So:
Spartaco Cortesi (espai sonor)
Vídeo:
Massimiliano Fierli (vídeo), Rossano Monti (programació i sist.interactiu), Umberto Foddis (àudio)
Intèrprets:
Martina Gregori, Daniele Del Bandecca
Producció:
TPO, Teatro Metastasio Stabile della Toscana, i col·laboren Mercat de les Flors, Marsella Capital Europea de Cultura
Sinopsi:

Aquests dies de confinament no hi ha teatre. Amb l'objectiu de reconfortar i acompanyar aquests dies de soledat i estranyes, moltes companyies que han penjat vídeos dels seus muntatges. Recomana, sensible a la iniciativa desinteressada dels artistes, els ordena a través del web.  

Podreu accedir a les gravacions clicant la pestanya del video de les fitxes.

Prenent la mitologia clàssica del Mediterrani com a punt de partida, Blau explica la trobada entre un mariner i una nimfa del mar. La història comença quan la nimfa deixa caure al mar una perla que ell haurà de trobar. El mariner farà un viatge ple d’aventures a través del mar, transformant així aquesta història en un recorregut iniciàtic de descobriments i coneixement.

Edat recomanada: a partir de 4 anys

Crítica: Bleu! Compagnia TPO

08/02/2014

Petita màgia interactiva i tridimensional.

per Jordi Bordes

La companyia TPO ja són uns veterans a Barcelona, perquè són uns fixes al Dan Dan Dansa del Mercat de les Flors, però també s'han guanyat la sorpresa en un Festival Grec 2012 (Kindur, vida aventurera de les ovelles a Islàndia). Aquests artistes italians proposen unes accions poètiques, unes imatges amb moviment que són a mig camí de la dansa i de la narració. També és el cas de Bleu!, en què es proposa navegar al fons del mar a la canalla. Des de la mirada senzilla, la carícia  tendre dels artistes es convida a la canalla a què entri dins de la catifa-pantalla i que jugui, alternant ritmes, sensacions, jocs interactius. Hi ha un fil prim de narració, que es traça a partir d'un mariner curiós i una sirena gelosa de la seva perla però que també té necessitat de connectar amb un mortal. 

En aquest treball, TPO aconsegueix una tridimensionalitat en el seu univers de multiprojeccions. Perquè a més de la pantalla zenital (a voltes vídeo, a voltes elements que modifiquen l'estat de la pantalla, com ara quan es pinta a terra amb una branca i una onada de mar esborra les empremtes) també s'esquitxa d'imatges un tul en forma d'espiral que es subjetca a dalt de l'escena i que, puntualment, envoltarà tant artistes com visitants espontanis navegant dins d'un vaixell juganer. 

No hi ha por, només una finestra oberta a la curiositat, al joc, a les noves percepcions. TPO té el mèrit de treballar amb tecnologia però transformar-la en una acció per persuadir de manera molt humana, terrenal. Sí, la peça juga només amb la canalla. I els pares es deleixen perque hi participin els seus petits, com si fossin una extensió de sí mateixos, facin llargs desplaçaments per l'escenari. Però la poesia (gens amagada ni pretensiosa) d'uns nens jugant al fons del mar perseguint bombolles d'aire que esclaten dringant té una possibilitat contemplativa també pels adults que no hi tenen familiars sota del tul (en aquesta mena d'onada que abraça, mai ofega).

 Molt recomanable. Es persuadeix es infants sense necessitat de cançonetes, viatges iniciàtics, aventures d'herois i princeses, contes tradicionals... Es contagia des del gaudi de la imaginació i d'una fantasia que cadascú es fa a la seva mida. Com ha de ser. Felicitats, gràcies per aquesta delícia, novament!