Projecte d’investigació en torn la figura del filòsof alemany Immanuel Kant i les seves teories sobre l’espai i el temps. La companyia vol posar en dubte els famosos “a priori” segons els qual Kant diu que veiem i entenem la realitat, treballar amb la idea de que són els objectes i les accions les que creen espai i temps, i no les estructures ni les idees a priori que parteixen del nostre intel·lecte i que són inevitables, com afirma Kant. I també que aquesta idea a priori del temps va ser i és la que va generar el gran fantasma del futur, base innegable de tota la pràctica econòmica i política que sustenta el sistema capitalista en el qual vivim.
La Societat Doctor Alonso, dirigida per Tomàs Aragay (director de teatre i dramaturg) i Sofia Asencio (ballarina i coreògrafa) es va crear l’any 2001; ha construït un llenguatge que troba una de les seves claus fonamentals en el concepte del desplaçament. De situar quelcom fora del seu lloc, àmbit o espai propi per indagar com aquest desplaçament modifica el llenguatge, tant pel que fa a la seva gramàtica constitutiva com pel que fa a la lectura que un observador en pot fer. Desplaçar per desvetllar quelcom. Aquesta maniobra de desplaçament s’ha revelat com un eina eficaç per generar espais de discurs poètic que posi en qüestió l’estatus quo de la nostra comprensió de la realitat.
S’estrenava al Mercat de les Flors, just la setmana abans del confinament per la COVID-19, “Contrakant” la nova producció de Societat Doctor Alonso: una agosarada proposta de contraposició entre moviment i pensament. No és la primera vegada que aquest col·lectiu posa en evidència la fragilitat dels referents culturals sobre els quals bastim l’experiència escènica; però aquest cop han construït una performance que lliga diversos fils, que convida a la reflexió, que ho fa des de l’humor i que és una de les millors peces, no només de la temporada, sinó també de la companyia.
Llegeix la crítica sencera a El Temps de les Arts