El fantàstic màgic d'Oz

informació obraCompanyia:
Titelles Sebastià Vergés
Dramatúrgia:
Quim Carné
Adaptació:
Sebastià Vergés
Direcció:
Sebastià Vergés
Escenografia:
Sebastià Vergés i Joan Salvador
Composició musical:
Joan B. Torrella Ibáñez
Intèrprets:
Sebastià Vergés i Montserrat Albalate, actors i titellaires
Producció:
Cia Titelles Sebastià Vergés
Sinopsi:

Titelles Vergés és una companyia centenària que es va fundar l’any 1910. Hi han passat tres generacions de titellaires i té una trajectòria llarga i prestigiosa en el món dels titelles. 

El fantàstic màgic d’Oz és un muntatge musical amb titelles de guant català i una curada escenografia, que reinterpreta la història de la Dorothy, l'Espantaocells, el Llenyataire de Llauna i el Lleó Poruc en el seu camí cap a la ciutat d’Oz.

La Dorothy és una nena que decideix marxar de Kansas, la ciutat on viu, per anar a la Terra d’Oz, un lloc diferent ple de fades, menuts i fantasia. Allà coneixerà el veritable valor de l’amistat al costat dels seus amics: l’espantaocells, l’home de llauna i el lleó. Aquesta obra posa en relleu el valor de l’amistat i aborda qüestions com la resolució de problemes en equip, l’acceptació d’un mateix i dels altres, i la superació i creixement personal.

Espectacle recomanat a partir de 3 anys

Crítica: El fantàstic màgic d'Oz

07/03/2014

Sense Títol (Crítica amb títol a la web, importada de l'antiga base de dades)

per Ferran Baile

Els titelles tradicionals catalans són únics al món. Aquesta tècnica que va tenir com a mestre en Juli Pí, a finals del segle XIX, principis del 20, utilitza els tres dits centrals per sostenir el cos del titella i els braços van a càrrec del dit gros i del dit petit, el que deixa evident la seva dificultat. Això permet que els titelles tradicionals catalans tinguin més cos i permetin una bona vestimenta. El guinyol francès sols utilitza tres dits (dit gros, índex i dit llarg).

L´únic mestre en actiu que queda d´aquesta rica tradició és en Sebastià Vergès i Martínez, tercera generació de la família titellaire centenària Titelles Vergès (creada el 1900 per l´avi, Sebastià Vergès i Prats, alumne directe de Juli Pí i col.laborador i amic de l´altre gran familia de titellaires, els Ànglès).  

A la Fundació Miró al llarg de tot el mes podeu gaudir de la divertida i espectacular versió musical de la coneguda història d´El fantàstic màgic d´Oz, amb titelles tradicionals catalans manipulats pel mestre Sebastià Vergès i Martínez i la seva ajudant Montserrat Albalate, dins d´un gran teatret amb tres espais diferents. Les veus són en directe, aixó sí les cançons són gravades donada la dificultat de cantar manipulant tants titelles, però són les mateixes veus d´en Sebastià i la Montse. La música ha estat composada expresament per en Joan B. Torrella, col.laborador habitual a La Faràndula de Sabadell. L´escenografies són del mestre Joan Salvador. El text de Quim Carné.

Un bon espectacle en el que en Sebastià Vergès continua amb les seves innovacions tècniques (els titelles mouen la boca), i unint la més pura tradició amb els llenguatges actuals i l´utilització dels nous materials.

Sebastià Vergès i Martínez va prendre el relleu familiar a Titelles Vergès, molt jove, el 1973 i des de llavors no ha parat de treballar per mantenir, innovar i donar a conéixer el titella tradicional català. A més de titellaire és historiador i investigador del tema i la seva pàgina web és exemplar, www.titellesverges.com

A La Casa dels Entremesos (un lloc que us animem a visitar), tenen exposat un teatrí i diferents titelles històrics i cada segòn dissabte de mes en fan una representació amb contes populars.