Fight - Lasala

informació obraCoreografia:
Judith Argomaniz
Direcció:
Judith Argomaniz
Intèrprets:
Garazi Etxaburu, Paula Parra
Dramatúrgia:
Jaiotz Osa, Judith Argomaniz
Ajudantia de direcció:
Jaiotz Osa
Vestuari:
Xabier Mujika
Sinopsi:

Companyía basca centrada en la generació d'un llenguatge físic i una estètica actual. Aquesta peça es basa en la relació que l'ésser humà té amb la lluita, un vincle primitiu present des de l'inici dels temps. Un element fonamental a la vida en general i a la dansa en particular.

Crítica: Fight - Lasala

13/09/2021

Una batalla que li falten més plecs

per Jordi Bordes

Un duet amb una interpretació fina, ajustada, que mostra dues maneres de dansar i una aparent discussió sobre quina forma artística s'ha d'imposar a l'escena. Però hi faltsa molt brou i cal ensenyar molt millor quin és el debat. Es tracta d'una peça breu que, aparentment, podria créixer en una peça de major dramatúrgia i en la que hi caben (i s'hi recomanen) poder ensenyar els seus antagonismes. El final, resol, de forma ben abstractales seves cpntradiccions. com l'energia positiva i negativa s¡'atrauen perquè totes dues beuen de les mateixes ganes de ballar. Les dues formes en tot cas, juguen amb les torsions del cos, amb els llargs despla+çents i en mantenir-se amb la verticalitat.

Los Moñekos van converttir en dansa una lluita, en la seva clau de dansa còmica (Yi-ha i We-ding!). Buida però vistosa i que diverteix a la canalla. La patacada sempre ha estat un recurs (i només cal pensar en el Mort de riure, de Los Galindos, per exemple).

Aquest treball, en tot cas, planteja una çnova forma de lluita, emulant les competicions de hip hoip i només apuntant-ne puntualment en la seva coreografia. No hi ha l'espectacularitat ni l'exhibicionisme, si no una estima per allà com es balla, per allò que s'és. Senzill, s'intueixen molt més plecs que facin complexa i més interessant.