Fuegos

informació obra


El director Josep Maria Pou assumeix el repte de pujar a escena una dramatúrgia que ressonen als treballs que Marc Rosich executa amb Calixto Bieito de còmplice. A partir de la prosa poètica de Yourcenar es van trenant personatges clàssics. A la proposta, se li suma un repartiment de nivell.

Autoria:
Marguerite Yourcenar
Adaptació:
Marc Rosich (dramatúrgia)
Direcció:
Josep Maria Pou
Intèrprets:
Carmen Machi, Cayetana Guillén Cuervo, Nathalie Poza, Ana Torrent
Producció:
Teatre Romea, Festival Internacional de Teatro Clásico de Merida
Sinopsi:

“—Si casa teva acabés assolada per les flames, què voldries salvar de la destrucció? —Jo només salvaria el foc.” A l’autora de Memòries d’Adrià li agradava repetir aquesta frase atribuïda a Cocteau, i són aquestes mateixes flames devastadores les que hi ha al centre deFuegos. Yourcenar, que no s’acostumava a mostrar en públic la seva intimitat, obre el seu cor en aquest llibre per parlar sense embuts de la ferida sentimental que la turmentava, cedint la veu del seu desencís a personatges clàssics, com ara Clitemnestra, Safo o Maria Magdalena. A partir de les proses poètiques recollides al llibre i altres textos de l’autora, el director Josep Maria Pou i el dramaturg Marc Rosich han creat un artefacte dramàtic on Carmen Machi personifica la veu en primera persona de la novel·lista i la resta d’actrius de la companyia (Cayetana Guillén Cuervo, Nathalie Poza i Ana Torrent) es desdoblen en les diferents heroïnes que, a la manera d’una màscara, li permeten a Yourcenar expressar els racons més arravatats i torturats de la seva decepció. Un joc teatral intens i ple de passió que té com a teló de fons el món clàssic que sempre va fascinar l’autora.

Crítica: Fuegos

27/07/2013

Sense Títol (Crítica amb títol a la web, importada de l'antiga base de dades)

per Teresa Ferré

Fuegos aconsegueix l'equilibri de l'espectacle ben fet gràcies a diversos elements: la dramatúrgia de Marc Rosich, la tria clara que fa Josep Maria Pou per una direcció clàssica, una escenografia acord amb la proposta completada pel marc del Teatre Grec que li va absolutament a favor. I sobretot les intèrprets: Carmen Machi, Cayetana Guillén Cuervo, Nathalie Poza i Anna Torrent que donen veu als mots més íntims de la gran escriptora que fou Marguerite Yourcenar. Tot plegat una peça que evoca un ritual femení de solemne paraula.