Grinyols

informació obra



Intèrprets:
Montse Trias- Sra Titat, Luara Mateu, Asvin López, Toni Gutiérrez, Leti Gracia, Fernando Melki, Roberto Carlos Rodrigues, Antonio Firmino, Debi Cobos, Enric Tarragó, Raphael Capri, La Màgia d’Eugenio
Interpretació musical:
Quimi Saigi, Arnau Figueres
Vestuari:
Txell Janot
Escenografia:
Txell Janot, Jaume Vilà
Sinopsi:

Nou espectacle de Tortell Poltrona i la nova companyia del Circ Cric. Relata la trobada de dos pallassos amb uns éssers llegendaris, els grinyols, habitants de la muntanya Montseny. Amb aquest espectacle Poltrona ha aconseguit unir molt bé l’essència del festival, que fusiona el verd de la zona amb els colors vius del món del clown.
La muntanya màgica de les ametistes té un enorme efecte crida a tota mena de personatges fantàstics que s’apleguen a la seva falda i poc a poc, sense presses, però sense pausa, van creant tota una sèrie d’habilitats talentoses i extraordinàries mentre els seus cossos s’adapten al vell mitjà natural on habiten.

Crítica: Grinyols

11/05/2016

El Circ Cric evoluciona cap a un espectacle més teatral i tematitzat. Poltrona recupera dues entrades

per Marcel Barrera

El nou espectacle del Circ Cric és un pas més en el procés de teatralització de la companyia. Els números desapareixen quasi del tot i, més que mai, es dilueixen al servei d’una idea. La popular companyia hi recrea el màgic bosc del Montseny i el p­allasso Tortell Poltrona recupera dues de les entrades amb més missatge polític i social de tot el seu repertori: La mosca i el Shakespeare. La primera és una història sobre la supervivència de la mosca Maria Collonera, una tragicomèdia que sacseja consciències i ajuda a estimar. L’entrada del Shakespeare, en un registre molt diferent, defensa la cultura popular enfront l’elit i l’anomenada cultureta; i és un acalorat diàleg entre Tortell Poltrona (Juli Cèsar) i la seva rèplica, Montserrat Trias (Marco Antonio), que ha renovat tot el seu vestuari i personatge. Es tracta d’un muntatge per tots els públics, on la mainada i els adults descobreixen que més enllà dels gremlins americans també hi ha, més a prop de casa, grinyols (follets) catalans.

El Circ Cric manté en aquesta nova creació la seva essència de sempre, amb el Tortell Poltrona de sempre, però presenta també importants novetats que situa el nou espectacle en una clara evolució de la companyia. Es tracta d’un muntatge tematitzat, el primer de la història del Cric, al voltant de la natura, els personatges fantàstics i les llegendes. L’espectacle, revestit d’una escenografia (Txell Janot) que representa el bosc, és una guia per apropar-nos a les llegendes i els personatges d’aquesta muntanya, habitada pels follets ‘grinyols’ (Asvin López), els carboners (Roberto Carlos Rodrigues i Antonio Firmino), dona d’aigua (Leticia García) o en Pescallunes (Toni Gutiérrez), entre d’altres personatges de l’imaginari del Montseny que van apareixent a la pista, envoltada de fulles, per presentar números de circ. 

Tot i el poc temps de creació de què ha disposat,  l’espectacle està molt ben trenat i amb un bon treball de grup. També aporta algunes agradables sorpreses. Enric Tarragó, un desconegut fins ara en el món del circ, és el gegant del Montseny que trepitja la pista amb tot el seu pes i enorme corpulència i presenta un número de quadrant aeri amb Debi Cobos. Per la seva banda, artistes ja consagrats com Fernando Melki (portador) i Leticia García (àgil) realitzen un precís i elegantíssim número acrobàtic de mà a mà, un bon pas à deux, amb salts mortals i equilibris molt ben executats. Asvin López i Toni Gutiérrez presenten un bon número de trapezi fix; mentre que Roberto Rodrigues i Antonio Firmino fan de carboners de la muntanya amb barretina i presenten números de malabars i cascades. Després de l’espectacle, les famílies poden seguir gaudint de la natura i del Montseny.

La companyia ha bastit un bon espectacle que s’anirà emmotllant i evolucionant ja que els plans del Cric és exportar-lo. El 12 d’agost es veurà al Festival Castell de Peralada i l’any 2017 es podria veure a Barcelona. L’espectacle és un canvi en la sòlida trajectòria del Circ Cric, una excel·lent oportunitat, també, per tornar a escoltar el cagum dena i confraternitzar amb tota la companyia, que canta El Brindis de Mozart a cappella, i amb Tortell Poltrona entonant el reggae No somos nada, convertit en l’himne del Cric que en directe sempre emociona.