Highlands. Cia Mal Pelo

informació obraCompanyia:
Mal Pelo
Sinopsi:

Highlands és la nova producció de Mal Pelo que tanca Bach Project, l’última entrega de la tetralogía sobre la música de Bach. A escena trobarem 16 intèrprets: vuit ballarins, un quartet de corda i un quartet de veus, el mateix equip que va presentar Inventions al passat Festival Grec de Barcelona. Highlands segueix el camí de recerca que es va començar llavors, aprofundint en el llenguatge i oferint una proposta escènica.

Formada el 1989 per María Muñoz i Pep Ramis, la companyia Mal Pelo basa el seu treball en una recerca constant de llenguatges. Durant els seus primers anys, van fer nombroses gires (Europa, Estats Units, Orient Mitjà, Canadà i Amèrica del Sud). L’any 2001, Pep Ramis i María Muñoz van impulsar L’animal a l’esquena, un centre de creació i intercanvi multidisciplinari en una masia situada a Celrà (Girona). Mal Pelo ha rebut, entre altres, el Premi Nacional de Dansa 2002, atorgat per la Generalitat de Catalunya, el Premi Nacional de Dansa 2009 – Creació atorgat pel Ministeri de Cultura, el Premi Ciutat de Barcelona 2017 de Dansa per la transmissió de la peça Bach i la interpretació de Federica Porello, i el Premi de la Crítica 2018 per l’espectacle Bach i a la interpretació de Federica Porello.

Crítica: Highlands. Cia Mal Pelo

10/05/2021

All we need is Bach (i Mal Pelo també!)

per Clàudia Brufau

María Muñoz i Pep Ramis i els ballarins de Mal Pelo tenen línia directa amb el sublim. Després de més d’una dècada explorant la música de Johann Sebastian Bach, Mal Pelo ha estrenat Highlands una gran producció que compta amb setze intèrprets sobre escena –vuit ballarins, un quartet de corda i quatre cantants. A la recerca d’un lloc espiritual, Muñoz i Ramis despleguen al Mercat de les Flors una experiència holística, en la qual la música en directe, la dansa, la paraula i les vídeo projeccions ens fan transitar pel desig de trobar un indret inhòspit enmig de la natura. En aquesta croada el diàleg entre música i dansa és l’exercici essencial per arribar a l’estat anhelat.

Highlands és un espectacle de dansa, però també un refugi místic construït amb música de Bach –en concret les Cantates i les Partitas (amb èmfasi en la versió de la Xacona per a quartet de veus i violí) i algunes peces de l’Art de la fuga– en diàleg amb la d’altres compositors: Henry Purcell, György Kurtág, Ärvo Part i Friederich Händel. La paraula irromp enmig de la coreografia i la música amb textos de John Berger, Erri de Luca i Nick Cave. Com és habitual, Mal Pelo crea un amalgama d’elements teixits a través d’una coreografia reflexiva i bella interpretada per un elenc formidable. 

Seguir llegint a Núvol.