Idiòfona

Circ | Nous formats

informació obraAutoria:
Joan Català Carrasco
Direcció:
Joan Català
Intèrprets:
Joan Català Carrasco
Sinopsi:

Un home arrossega un farcell de tubs de ferro de diferents llargades,

i busca un lloc on arribar.

Arriba al lloc i els tubs es despleguen de tal manera,

que el farcell agafa la vida de l'home que el sosté,

en un vis-a-vis entre ells i els ulls que els miren.

Un suposat atzar fa que "home i tubs" s'expliquin alguna cosa més

que el fet de ser només matèria.

Són història i memòria.

Són l'esforç, la tossuderia i la poètica.

Són soroll i duresa.

I també lleugeresa

Crítica: Idiòfona

11/09/2023

Instrument en col·lectiu

per Alba Cuenca Sánchez

A diferència de Pelat, la peça on feia tota mena d'acrobàcies amb un enorme tronc, aquesta vegada Joan Català ens rep en un format més íntim i participatiu, canviant les proeses físiques per la interacció constant amb el públic. A Idiòfona pren protagonisme l'artesania, en aquest cas amb una curiosa instal·lació sonora feta amb tubs metàl·lics i cordes. Un instrument gegant que, per la seva magnitud, necessita diverses persones per poder ser tocat.

Català podria haver-se limitat a presentar el dispositiu i interactuar amb ell. Però en comptes d'això decideix ensenyar-nos el procés de muntatge i fer-nos-en partícips. Ho aconsegueix construint un mestre de cerimònies entranyable, un personatge que a cavall entre la timidesa i la trapelleria ens fa treure l'infant interior que tots tenim a dins amb joc, imaginació, calidesa i poesia visual. A Idiòfona correm literalment cap al futur, ens amaguem entre els arbres i sentim la connexió entre l'aire, els cossos i el terra. Durant els 45 minuts de la peça arribem a creure que no cal gaire per gaudir, que es pot fer màgia a partir de les coses més senzilles.

Com a artista de carrer amb ofici, Català sap integrar molt bé l'inesperat: els sons externs, les accions del públic, tot genera una reacció en el personatge i en la proposta. L'humor i l'espontaneïtat (aparent) també són claus per a connectar.