Karen

informació obraVestuari:
Rafató Teatre
So:
Xose Fernández
Composició musical:
Xose Fernández
Autoria:
Ever Blanchet, Georges Bizet
Direcció:
Marta Gil Polo
Ajudantia de direcció:
Daniel Cuello-Esparrell
Intèrprets:
Armand Villen , Maria Clausó, Pep Planas, Isabelle Bres, Isa Mateu, Carles Pulido Queralt
Direcció Musical:
Yves Abel
Sinopsi:

Dos matrimonis comparteixen un tràgic destí que mantenen en secret. L’encobriment d’aquest fet els obliga a enviar els fills a l’altra punta del planeta. Un d’ells va prendre una mala decisió en un mal moment. Han passat tretze anys i es pregunten qui son ara.
Sempre i quan es pugui moure al nostre gust la línea que separa el bé del mal, serem sempre bones persones.
Faries qualsevol cosa pel teu fill?

Un thriller que indaga els límits morals davant d’un homicidi per violència de gènere. 

KAREN explora la responsabilitat de la família en la sobreprotecció dels fills, com també la pervivència de valors masclistes en dues famílies que tenen estudis superiors i cultura, fet que no evita un estadi superior de relació home-dona

Crítica: Karen

18/05/2019

Qui és Karen? Un thriller en dues parts que atrapa i suggereix reflexions molt actuals

per Teresa Bruna

Anar al Teatre Gaudí sempre és un plaer perquè hi veus coses noves. Per exemple, la distribució a quatre bandes de la Sala Gran mai és igual del tot. O al menys, a mi no m'ho sembla. A Karen, quan entres sents flaires d'intimitat, malgrat el gran espai central on es desenvolupa l'obra, un text del dramaturg i director Ever Blanchet, també fundador i director artístic del teatre. Marta Gil Polo, que ha dirigit l'espectacle i Jordi Bulbena, escenògraf, han optat per un espai no realista amb una taula gran i quatre cadires, que es converteix en diferents llocs que ens expliquen amb el vestuari i amb els quatre angles per on entren els personatges.

I arranca el misteri. La casa està habitada per un matrimoni (Maria Clausó - Jordi Bulbena), que està celebrant l'arribada de la dona d'un país llunyà, on ha anat a veure els seu fill i els néts. Ell rep la trucada d'un amic a qui fa 10 anys que no veu, que acaba d'arribar a Barcelona per uns motius que els afecten als dos. Primer es planteja la situació i, passada una mitja hora, un cartell ens anuncia que reculem 13 anys, com en un llarg flashback, fins l'època dels fets. I aquí anem sabent més coses, sense que ens les expliquin de cop. Blanchet planteja l'obra en clau de thriller i ens obliga a pensar fins al final, tot i que ens regala alguns moments de comèdia per respirar. És àgil i dura poc més d'una hora, pel que passa volant.

Hi ha un secret que planeja tota l'estona: els fills dels dos homes són fora i una amiga dels dos, la Karen, també. Per què? I sobre l'argument, no diré res més. Fins i tot no parlaria de les reflexions per deixar-vos el plaer descobrir-les, però ja se n'ha parlat. I hi ha un tema que no es tracta sovint: és lícit protegir els fills fins de fets inadmisibles? On serien els límits? I els de l'amistat?  També crida l'atenció sobre els crims masclistes, que actualment en tenim tants al voltant, puntualitzant que no necessàriament estan protagonitzats per classes populars, gent malalta o assassins convençuts.

Els intèrprets són magnífics tots, tots. Només vull fer constar que em va sorprendre agradablement Pep Planas perquè interpreta un paper molt diferent als que l'he vist fer darrerament. Fins li veia diferent la cara! Però tothom hi posa la pell. I pel que fa a la posada en escena em va semblar molt contemporània, amb idees noves com ara anar canviant de cadira i posicions segons el moment que s'expressi.

Va, que encara puc explicar una altra cosa: hi ha un telèfon que truca força vegades, i els trucs es fan des d'un piano. Maco, eh?  No us ho perdeu!

Karen forma part del cicle Valors familiars en escena, que ha engegat el teatre amb l'objectiu d'atraure un públic més jove amb temàtiques que els interessin o que en siguin protagonistes. Hi formen part El Despertar de la Primavera, que es va estrenar al Versus, fundat també per Ever Blanchet,  i Carrie, el Musical al mateix Teatre Gaudí.Trivial