La trilogie des contes immoraux (pour Europe)

informació obra



Sinopsi:

Una artista disposada a renovar el llenguatge del teatre contemporani porta a escena una creació en forma d'una trilogia de performances. Són unes faules polítiques que indaguen en la creació i l'estat actual del continent europeu.

L'origen de la trilogia, estrenada al Festival d'Avinyó del 2021, rau en la invitació que Phia Ménard, cap visible de la Compagnie Non Nova, va rebre l'any 2016 per participar, a Atenes, en l'edició número catorze de la Documenta de Kassel. L'artista va viatjar a la ciutat alemanya i a Atenes, per trobar en l'una i en l'altra els orígens d'una Europa monstruosa, d'una banda, i el reflex romàntic d'una Europa mitificada, de l'altra. A partir d'aquí, va concebre un seguit de performances que prenen la forma d'històries mitològiques o de contes de fades mitjançant els quals al·ludeix a la construcció i desconstrucció del continent europeu. A la primera d'aquestes performancesMaison Mère, o Casa Mare, ens mostra una deessa construint la primera casa de la humanitat. La veureu erigir una gran edificació de cartó que recorda el Partenó (o potser un cartenó), una construcció tan precària com els habitatges d'una generació de treballadors i treballadores sense recursos fills de l'era Thatcher i que poden desaparèixer perfectament sota un aiguat. A la segona performanceTemple Père o Temple Pare, fa referència a la submissió d'homes i dones al sistema portant a escena un ultraliberalisme que ella identifica amb el patriarcat. El simbolitza amb l'erecció simbòlica d'una gran Torre de Babel, una construcció fàl·lica inacabable aparentment, durant una mena de ritual coreogràfic i arquitectònic amb un regust industrial. Finalment, la tercera performanceLa Rencontre Interdite, una cosa així com “la trobada prohibida”, transcorre en un espai desert. És la història d'una desaparició anunciada que constitueix tant un adéu a la innocència com una crida a la revolta. Conté una imatge de transformació simbolitzada per la mateixa Phia Ménard, que, en tota la seva nuesa, mostra un cos que anys enrere era masculí i avui és femení, al·ludint a la seva pròpia experiència personal a una Europa que es reconstrueix a si mateixa. Perquè la construcció, destrucció i reconstrucció simbòlica de tot un continent a l'escenari forma un espectacle incisiu durant el qual el públic riu, viu moments d'angoixa o es deixa endur per la tristesa.

És la visió sobre els mites d'Europa i la seva realitat actual que ens presenta la Cie Non Nova, un col·lectiu creat el 1998 per Phia Ménard, no tant per inventar res com per projectar mirades noves sobre el món que ens envolta. En aquesta tasca Ménard, formada en dansa moderna, mim, interpretació teatral i malabarismes, i la codirectora de la companyia, Claire Massonnet, han posat a treballar plegats artistes, tècnics i pensadors amb els quals han produït treballs com P.P.P. (Position Parallèle au Plancher), Vortex, en la qual parlava amb imatges impactants sobre transformació personal (vista al Mercat de les Flors el 2014) o L’après-midi d’un foehn version 1 (premi a la millor peça de teatre físic al Fringe del Festival d'Edimburg i vista al Mercat de les Flors l'any 2017), en les quals treballava amb el gel i el vent, uns elements que, en les peces que veurem al Grec Festival de Barcelona d'enguany, deixen pas a l’element líquid, que és un dels protagonistes de la trilogia.

Crítica: La trilogie des contes immoraux (pour Europe)

18/07/2022

Teatro de Titanes

per Juan Carlos Olivares

De vez en cuando aparece un espectáculo -o una trilogía- que nos recuerda por qué nos gusta tanto el teatro. Por qué es el espacio genuino del asombro. Ocupar tu lugar en este juego y notar como al poco la espalda se separa del confort del respaldo y el cuerpo busca el escenario. La cabeza abducida por lo que ocurre a pocos metros. Invadida por las imágenes que erige y derruye Phia Ménard, en solitario o acompañada. No poder mirar otra cosa que esa brillante metáfora sobre la fragilidad de Europa y sus falsos mitos. Como la blancura clásica del Partenón. No saber qué ocurrirá en el minuto siguiente en una monumental extravagancia performática, nacida hace un lustro para la Documenta de Kassel.

Pasar sin interrupción del decálogo del “arte povera” de Maison Mère a la dimensión operística de Temple Père. Cuando crees que ya no puede haber otro impacto estético superior a una gran escultura sepultada por el peso del agua, mientras el trueno y la niebla inunda el Mercat de les Flors, aparece una visión depurada digna del Akenatón de Philip Glass. Y cuando el clímax alcanza la distopia electrificada -entre Frankenstein y el robot antropomorfo de Metropolis- un desvalido cuerpo desnudo (la propia Ménard) ocupa el silencio y se adormece en un líquido detritus. Último rastro de una sociedad en descomposición. Una Ofelia postapocalíptica para el epílogo de Rencontre Interdite.

Ah te quedas, intentando digerir el alud de arquitecturas y paisajes que te han arrastrado durante tres horas, admirando la capacidad de la artista pluridisciplinar de generar conexiones con el espectador sin otro elemento que el cuerpo y su presencia y el tiempo real que requiere la construcción de enormes estructuras tridimensionales. En el teatro el tiempo es dúctil excepto cuando está sujeto a la materia y sus leyes. Sin palabras o con una jerigonza de lenguas (sin sobretítulos). Quién las necesita o necesita que sean siempre inteligibles cuando la ceremonia es tan poderosa. Cuando estás absolutamente pendiente que una Amazona de Mad Max levante en solitario y con determinación titánica un inmenso templo de cartón, icono de nuestra civilización. Y que esa obra sucumba a las fuerzas de la naturaleza como un poema de futilidad. O una oficiante subida a unos coturnos, adoradora de la máquina, dirija con autoridad dictatorial y la seductora apariencia de una portada de “Vogue” la construcción de una estructura de tres niveles: torre de Babel, mausoleo, generador. Metáfora de la explotación que sustenta nuestros símbolos de prosperidad democrática. Sí, hay poso de significados, pero lo que queda es la majestuosa fuerza de una teatralidad de imaginación desbocada.