Ningú és un zombi!

Teatre | Familiar

informació obraComposició musical:
Harvard Enstad
Direcció:
Joan Rigat, Joan Cusó
Intèrprets:
Adriano Ardilla, Mariona Ginès, Enric López, Malco McCarthy , Eleazar Masdeu
Escenografia:
Ana Chwalissewska
Vestuari:
Ana Chwalissewska
Il·luminació:
Bernat Jansà
Coreografia:
Laura Pla
Vídeo:
Marc Barceló
Ajudant de direcció:
Laura Pla
Companyia:
Teatro Calánime, Potcuia
Sinopsi:

Ningú és un zombi! és una comèdia dramàtica musical digna de Broadway, d'estètica timburtoniana i d'arrel literària (la novel·la guanyà el Barcanova de Literatura) que esdevé un cop a la consciència en el rerefons del bullying, un cant a l'amistat per damunt de tot  i un retorn al passat (anys 70) del qual neix una invitació a viure la vida amb intensitat, alegria i un permanent carpe diem abans no sigui massa tard.

 L'espectacle és un al·legat contra la intolerància, el bullying i les diferències de raça, classes socials o idees. Partint de la base de capgirar l'imaginari dels relats, l'autor Jordi Folck ens proposa que passaria si els zombis, o sigui els diferents,  fossin els bons i els humans els dolents? Si fos un infant "zombi" de deu anys que només cerca amics als quals no els importi el color de la seva pell? I si això passava en una petita escola del nostre país? 

I d'aquest còctel en surt una historia intensa, apassionada plena de referències cinematogràfiques i literàries que diverteix al jove espectador i alhora el fa questionar-se: "Què faig jo per aquells que són diferents, o que, fins i tot, creiem que no són ningú?"


Crítica: Ningú és un zombi!

13/10/2018

Un Zombi a l´escola

per Ferran Baile

Un Zombi a l´escola

Ben intencionat espectacle, que ens recorda a aquella mítica sèrie televisiva de la Familia Monster, inspirat en una premiada novel.la per a públic infantil.

Jordi Folck (Reus, 1961), és un creador polifacètic, fotògraf (especialitzat en treballar en blanc i negre), actor, docent universitari especialitzat en creativitat publicitària, redacció i relacions publiques.  Com a escriptor ha publicat més de 25 llibres i ha guanyat nou premis literaris. Entre ells el premi Folch i Torres de literatura per a nois i noies amb Llibre d´encanteris de la vella Taràndula (La Galera-2011) i dues obres susceptibles de portar a l´escenari La guerra dels xiclets (1998), encara per estrenar, i  Ningú és un zombi (2014-Editorial Barcanova. Premi Barcanova), que es pot veure aquest mes al Jove Teatre Regina. En la vesant pedagògica l´any 2013 va fundar Eucreates (European Creativity School), impartint classes d´escriptura creativa, i en la vesant editorial, l´any 2015 va fundar Veus Públiques. www.jordifolck.cat

Ningú és un zombi,planteja eltema del respecte i acceptació de la diferencia, ubicant els fets a l´escola i jugant amb l´element fantàstic, el rebuig de qualsevol tipus de violència vers els més febles i el fet que l´acceptació de la diversitat ens fa més forts i mes savis. El protagonista que es veu marginat, és un tímid, intel.ligent i bondadós zombi, fill d´una família de morts vivents (que s´amaga per no no espantar ningú). Els sentiments de desconfiança, rebuig, enveja i finalment odi que van generant en graus molt diversos els diversos companys, estan tractats en to de comèdia, sense que es perdi el rerefons d´atenció i denuncia, i amb il.lustracions musicals.

La posta en escena de la productora Teatro Calánime, és senzilla i funcional (ben aconseguida a la primera part a l´escola i no tant en la segona part on intervenen també audiovisuals), així com la direcció de Joan Rigat. El punt on millor funciona l´espectacle és en el repartiment, els joves actors-cantants, que aconsegueixen mantenir un bon nivell d´ empatia amb els espectadors, especialment amb els nois i noies de 8 a 12 anys als que va dirigida l´obra. Ells són (cas de la funció al Jove Teatre Regina),  Adriàn Ardilla, com el llargarut noi- zombi de nom Ningú;  Eleazer Masdeu, com Algú, el líder de la classe que esdevé el principal opositor a Ningú; Lidia Ibáñez, com a Susan, la noia que simpatitza amb Ningú i en Malcom McCarthy, l´altre company de classe, en Kilian, que neda en l´ambiguetat. El veterà actor Enric Lòpez, interpreta al professor i al divertit criat de la família Zombie. Tres titelles de tamany cap gros, construïdes per la reconeguda titellaire Gloria Arrufat (En Patufet de La Puntual i ZiPit Company), interpreten a les ties zombis del protagonista, lluint les veus, cançó inclosa, de tres grans actrius : Lloll Bertran, Mercè Comes i Mont Plans. Les  cares de les titelles caricaturitzen les tres actrius.   

Teatro Calánime està format per artistes de diverses disciplines i diferents procedències, i ha estrenat muntatges per adults, entre d´altres, al Versus Teatre i la Nau Ivanow i ha realitzat gires per Venezuela i México. Va ser fundat el 2013, per Hugo Guzmán (director), Mariona Ginés (actriu-cantant i productora de Ningú és un zombi) i Carlos Roo (actor) i compta amb Joan Rigat (actor-cantant i director de Ningú és un zombi, com a membre actiu). http://hugubre.wisite.com/teatrocalanime

Text : ferranbaile@gmail.com