No apostis pels anglesos

informació obraTraducció:
Laura Piqué
Intèrprets:
David Olivares, José Pérez, Óscar Garcia
Escenografia:
Rosa Montes
Vestuari:
Rosa Montes
Il·luminació:
Marc Martí
Producció:
Partizan teatre
Autoria:
MiquelÀngel Riera
Direcció:
Pep Tosar
Sinopsi:

Tres amics urbanites es troben d’amagat entre setmana per compartir i gaudir d'apostes futbolístiques. Un dia només en queda una per resoldre, un únic partit de la Premier League, amb tres resultats possibles pels quals han apostat diferent i per separat: aquell decisiu partit avança i el resultat va variant, cosa que va produint la reacció dels tres personatges, els quals verbalitzen i revelen la seva cara més obscura i els seus conflictes més profunds, com també les mentides que amaguen al seu interior. Al capdavall, aquesta passió futbolística i la pròpia tensió de l’aposta fa caure totes les màscares i els tres personatges desvetllen la seva autèntica realitat. El desenllaç és un adéu al passat, a allò fals que els unia, una mort, però també un renaixement, una benvinguda a allò nou i esperançador que s’obre davant de cadascun d’ells.

Crítica: No apostis pels anglesos

02/02/2016

Tot o res

per Toni Polo

Tres amics de tota la vida units, ara, per una obsessió: les apostes. Es troben a casa de la dona d’un d’ells per viure en directe un partit de futbol entre dos equips anglesos al qual tots tres han apostat un resultat diferent. La tensió anirà creixent alhora que cada protagonista se’ns despulla emocionalment i ens mostra els propis draps bruts. Amb un ritme de vegades frenètic, marcat per l’emoció del partit que segueixen on line, la comèdia va esdevenint una tragicomèdia, donat tot el que hi ha en joc.

Els personatges són molt propers, parlen com la gent del carrer i tenen problemes com els que pot tenir qualsevol. Un és “una Pepa”, acollonit per la dona, que no deixa de trucar-lo des de la feina; un altre és un metge amb una jeta que espanta; el tercer és una mena de ni-ni que acaba de perdre el pare. Aquests problemes com els de qualsevol, però, estan portats a l’extrem. S’hi juguen molt, si no, no hi hauria obra. En el fons, un s’està jugant el seu matrimoni; l’altre està amenaçat per una màfia a qui deu milers d’euros i el tercer se sent culpable de la mort del pare.

L’obra, ben interpretada per tres actors que semblen fets per als papers que interpreten, ens fa passar una bona estona amb uns diàlegs molt creïbles, divertits i amb ganxo, però no acaba de crear autèntic interès per saber qui guanyarà la maleïda aposta o què passarà després.