Només la fi del món

informació obraProducció:
La Perla 29
Autoria:
Jean-Luc Lagarce
Traducció:
Ramon Vila
Direcció:
Oriol Broggi
Intèrprets:
Muntsa Alcañiz, Clàudia Benito, Màrcia Cisteró, Sergi Torrecilla, David Vert
Il·luminació:
Pep Barcons
Vídeo:
Francesc Isern
So:
Damien Bazin
Ajudantia de direcció:
Albert Reverendo
Vestuari:
Marta Pell
Sinopsi:

Després de dotze anys d’absència, un escriptor torna al seu poble natal per anunciar a la seva família que s’està morint. A mesura que el ressentiment reescriu el transcurs de la tarda, els conflictes surten a la llum alimentats pel dubte i la solitud.
Amb poc èxit en vida, Jean-Luc Lagarce (1957-1995) és avui un dels dramaturgs francesos contemporanis més valorats. Al llarg de la seva vida va publicar 25 obres de teatre molt valorades per la crítica. Només la fi del món es va escriure al 1990, el mateix Lagarce vivia en aquells moments l’anunci de la seva pròpia mort als trenta-quatre anys. El 2008 la Comédie – Française va afegir l’obra al seu repertori. Va guanyar el premi Molière 2008 al millor espectacle en un teatre nacional.

Crítica: Només la fi del món

15/02/2020

Només dir

per Francesc Massip

Parlar per no dir res. Immergir-se en un doll de paraules per defugir, al cap i a la fi, allò que realment calia dir. Bloquejar la veritat imminent perquè aflorin les veritats ocultes, massa temps contingudes, silenciades, atrapades en la silent absència. El text de Lagarce és un exponent de narratúrgia compulsiva, un teatre sense acció, un drama estàtic, que ens arriba pràcticament en forma de monòleg, malgrat que hi ha cinc intèrprets en escena, els membres d'una família que ha callat massa o que s'ha instal·lat en el malentès. Fosca experiència d'una verbalitat espessa i anfractuosa, finalment per no explicar l'imminent final de la paraula. Aneu-hi armats amb unes incontenibles ganes d'escoltar. La pluja de paraules us calarà fins al moll dels ossos.