Oxímoron (20 d'abril). Circ d'Ara Mateix

informació obraCompanyia:
FIRA DEL CIRC TRAPEZI, Juana Beltrán, Hotel Iocandi, Cie Morosof
Estrena:
Mercat de les Flors, dins el cicle Circ d'Ara Mateix
Sinopsi:

La Fira de Circ Trapezi presenta Oxímoron, una mostra de peces de circ de petita i mitjana durada, que posa en relleu la creativitat, la qualitat i la diversitat del circ que trobem actualment a casa nostra. Seran tres dies, 19, 20 i 21 d'abril, i tres peces per dia. A continuació us indiquem les peces del dia 20 d'abril:

LO QUIETO DEL MOVIMIENTO, DE JUANA BELTRAN (Durada: 6 minuts)

Lo quieto del movimiento és un número d’investigació i estil propi del moviment utilitzant la técnica d’equilibris sobre les mans. Juga amb les múltiples possibilitats que dona el cos, utilitzant diferents plànols, alçades i velocitats per fusionar el moviment fluid amb figures fixes. En compañía de la música, la calma i el moviment enllacen aquesta peça.

Artista en escena Juana Beltran.-Idea original Juana Beltran.-Recolzament logístic Jeremías Faganel.-Vestuari «Las Chinas» Eva Szwarcer

ESQUERDES, DE CIA HOTEL IOCANDI (Durada: 15 minuts)

Esquerdes és una petita història que combina el trapezi fix, l’escala d’equilibris i la música en viu a través de tres cossos en moviment en un joc d’estira i arronsa entre el desig i la fugida.

Intèrprets Tomeu Amer, Joana Gomila, Griselda Juncà.-Idea original Cia. Hotel iocandi.-Ull extern Joan M. Albinyana

2 1/2, DE CIE MOROSOF (Durada: 22 minuts)

Tractar de capbussar-se en la proximitat més profunda: el soroll d’una estructura, el grinyolar del metall, el so del cor que pega, la suor, el llenguatge tècnic, la respiració. Amb la música original del compositor brasiler Fernando Avaquiño.És un treball sobre la intimitat. De l’actuació entre un portador i el seu àgil basat en una confiança absoluta neixen sentiments fusionats, una identitat comuna un accés directe a la intimitat de l’altre. Aquests sentiments es poden reproduir.

Creació Blancaluz Capella, Rafael Moraes.-Posada en escena Lionel About.-Creació musical Fernando Cavaco.

Crítica: Oxímoron (20 d'abril). Circ d'Ara Mateix

21/04/2014

Curt i qualitat no són oxímoron!

per Jordi Jané

Curt i qualitat no són oxímoron!

Les tres sessions Oxímoron proposades per la Fira-Festival Trapezi dins la programació Circ d’ara mateix del Mercat de les Flors han combinat nou companyies, consolidades o emergents, participants a la programació de Trapezi (Reus, 8 a 11 de maig). La idea de cada sessió és oferir tres peces curtes de característiques dissemblants o fins i tot contradictòries (concepte oxímoron). Vist l’èxit de públic, cada sessió es podria haver programat unes quantes vegades més.

La segona (20 d’abril) va engegar amb els equilibris sobre bastons de Juana Beltran. Sobre el París, Texas de Ry Cooder, la figura estilitzada de Juana Beltran compon un harmònic encadenat de figures en què festeja lleument amb el contorsionisme. Tant la suavitat de moviments com el gust en el vestuari i la il·luminació reflecteixen l’elegància d’aquesta artista que ja m’havia convençut el passat 5 d’abril al Combinat 49 de l’Ateneu Popular Nou Barris.

La nota comicosurrealista la va posar el trio Hotel Iocandi (Tomeu Amer, Joana Gomila, Griselda Juncà). Un torrent d’energia en què l’escala d’equilibri i el trapezi s’aiguabarregen amb boleros insinuats (Obsesión, Teatro i algun més),  mentre els tres personatges busquen desesperadament el seu lloc amb la intenció, sembla, de no acabar-lo de voler trobar. La cosa es podria polir força més, però ja ofereix unes atmosferes atractives i inquietants. Cal deixar-los treballar.

El Duo Laos (equilibris acrobàtics mans a mans) va substituir els lesionats Cie. Morosof (quadre aeri). Els argentins Pablo Raffo i Mercedes Martín (Duo Laos) són avui una de les parelles acrobàtiques més ben considerades internacionalment. Per qualitat tècnica, elegància natural, puresa de moviments i precisió extrema, aquest duo aconsegueix, a una velocitat que no perdonaria el més mínim error, un repertori d’arrencades, encadenats i resolucions totalment sorprenent. Avui, el seu número en un autèntic ballet acrobàtic.

Totes tres sessions estan magníficament unificades –més que amenitzades, que també– pel trio Oxímoron (el nom és d’ara mateix, però ja s’havien conjuntat en les dues sessions del programa En ebullició de La Central del Circ el passat novembre). Amanda Delgado (cantant i xouwoman), Juan Pastor (contrabaix) i Mattia Sinigaglia (guitarra) són tres tot terrenys musicals capaços de donar color a qualsevol situació escènica i impregnar-la, a més, d’una nova i empàtica personalitat. Una autèntica descoberta.

Avui, tercer i últim Oxímoron, a les 8 del vespre al Mercat de les Flors.