Sobre els danys del tabac i les ostres

informació obraAutor:
Anton Txèkhov
Direcció:
Francesc Cerro-Ferran
Intèrprets:
Xavier Graset
Producció:
Mola Produccions
Adaptació:
Francesc Cerro-Ferran
Traducció:
Joan Casas, Nina Avrova, Anna Estopà
Sinopsi:

De la mà del periodista i actor Xavier Graset coneixerem la singular visió -en format de monòleg­, que té el personatge Ivan Ivànovitx Niukhin pel que fa als perjudicis del tabac -i altres verins domèstics- en el cos humà.

Un monòleg còmic... perdó, volíem dir: una “conferència rigorosa” a la qual recomanem que assisteixin totes aquelles persones que desitgin deixar de fumar... i també els que no ho vulguin fer. I els senyors metges. I els pares amb filles en edat de casar. I els marits amb mullers autoritàries. I els estudiosos de la química orgànica. I també els de la botànica. I els de la música. I els pares de família nombrosa.I els que estan pensant en formar una família. I els que no. I els que estan patint la crisi. I els que fa anys que estan en crisi... i a totes aquelles persones que vulguin gaudir d’una bona estona escoltant i veient una de les millors peces còmiques breus del dramaturg universal Anton Txèkhov, versionada pel director i dramaturg Francesc Cerro.

Crítica: Sobre els danys del tabac i les ostres

05/02/2014

Una bona estona de la mà d'un professor guillat

per Toni Polo

Xavier Graset és un honorabilíssim i respectabilíssim professor disposat a donar una interessantíssima i profitosíssima conferència sobre els danys del tabac. Al menys... fa tota la pinta: vesteix una mena de frac, li penja un rellotge de la butxaca de l’armilla, du unes ulleres d’intel·lectual i una barba de savi. Tot un personatge txekhovià però... No. Tot són aparences. El discurs de l’eminent científic no acaba d’arrencar mai. I es converteix en una paròdia del que havia de ser. Un monòleg ben portat i aguantat pel periodista-comunicador (podem definir-lo així...) i ben adaptat per Francesc Cerro-Ferran, que també el dirigeix.

En un espai pràcticament buit (una pissarra, una butaca...) el personatge es dispersa, la qual cosa li dóna peu a parlar, a partir del tema mèdic, de qualsevol cosa i a interactuar amb el públic unilateralment (vull dir, sense incomodar ni fer passar vergonya a ningú). Una xerrada divertida que fa passar una bona estona, farcida de llatinades, referències a l’actualitat, descobriments insospitats (com ara... un tomàquet en el mitjó del professor!) i autèntiques lliçons de ciència!