Tanque Gurugú

informació obra



Sinopsi:

T'imagines un tanc perseguint un pallasso pel carrer? Aquesta és la proposta d'Asaco producciones, un espectacle itinerant que es desenvolupa en el seu recorregut la relació d'un clown amant del ioga, i que es dedica a treure fronteres i un tinent pallasso que juntament el seu company militar xusquero recomposen fronteres amb el seu tanc per les muntanyes Gurugú.


Crítica: Tanque Gurugú

27/09/2019

Poca punteria

per Alba Cuenca Sánchez

Al costat d'altres propostes familiars més tradicionals, els extremenys Asaco producciones proposen parlar a les nenes i als nens del conflicte que suposen les fronteres. La idea en sí és bona, però es perd en el desenvolupament.

Més enllà del títol, la muntanya marroquina on fins fa uns anys s'ocultaven molts dels immigrants que intentaven travessar la frontera de Melilla no es menciona en tot l'espectacle. Com a molt, si ens hi fixem, podrem arribar a llegir el nom de l'espectacle sobre l'estrafolària carrossa en forma de tanc rosa que el protagonitza. Muntat en ell arriba el tinent pallasso, disposat a imposar una frontera. L'intenta aturar el yogui clown, que es presenta parlant dels xacres i de la necessitat d'equilibrar les energies. Aquest últim mobilitza al públic perquè aturi la imposició, però ni ell ni el seu enemic aprofundeixen en les causes ni en les conseqüències.

El pallasso es limita a col·locar als infants com a barrera per frenar el tanc i a fer-los repetir consignes que no acaben d’entendre (des de “No pasarán” fins a “Del barco de Chanquete no nos moverán”). Les instruccions són desordenades i generen una sensació de descontrol per part dels dinamitzadors. Finalment, la feliç resolució arriba de forma gratuïta independentment de si l'acció planificada s'ha pogut o no realitzar. I el tanc, la peça més vistosa, no s'utilitza més que per a exhibir-se uns quants metres. El muntatge erra doncs el tir apuntant únicament cap a la superficie del tema.