Watching Peeping Tom

informació obraCompanyia:
Alícia Gorina / Indi Gest
Estrena:
Estrena a Temporada Alta 2014
Direcció:
Alícia Gorina
Intèrprets:
Àlex Gorina, conferenciant
Escenografia:
Silvia Delagneau
Vestuari:
Silvia Delagneau
Il·luminació:
Raimon Rius
Producció:
Festival Temporada Alta de Girona, Associació Artística Indi Gest , Teatre Principal d’Olot
Sinopsi:

Un ull que mira. Es tracta de convertir en protagonista l’addicció de la mirada, de portar a escena la realitat per tractar com a reals les ficcions en què creiem. Quan aquí un pare i una filla comparteixen mirades, dues generacions dialoguen: la dels qui van descobrir el món a través del cinema i la dels qui avui s’armen amb la dramatúrgia teatral per arribar al mateix punt. Sinceritat i compromís, objectivitat i subjectivitat, el teatre o la vida com si fos un assalt a tot i a res. Amb una conferència teatralitzada que pren Peeping Tom de Michael Powell com a punt de partida, el crític cinematogràfic Àlex Gorina i la directora teatral Alícia Gorina estableixen un diàleg artístic i vital.

Activitat complementària: projecció de la pel·lícula Peeping Tom. És recomanable veure la pel·lícula (18h) i després l’espectacle (21h)


Crítica: Watching Peeping Tom

15/03/2015

Una vetllada plena de sorpreses i de voyerisme

per Teresa Bruna

Alícia Gorina estima el teatre i s'ha convertit en una jove i prometedora directora escènica. L'Àlex Gorina estima el cinema i hi ha dedicat la seva vida sent avui un dels millors especialistes del país.Tots dos han escollit un gènere que comunica amb el públic, encara que de diferent  manera. Però tenien ganes de fer alguna cosa junts. Així ha sorgit Watchin Peeping Tom, un diàleg entre els dos gèneres, entre dues generacions i entre pare i filla i les seves passions: el cinema i el teatre. Un experiment diferent a tot que es va estrenar al Temporada Alta i que només s'ha tornat a veure el 10 de març en una única funció a La Seca. Sóc conscient que us faré moltes dentetes perquè de moment no està en cartell. Espero que entre tots aconseguim que tornin a algun escenari. S'ho mereixen i ens ho mereixem.

L'espectacle, que et va posant de mica en mica en una situació de voyeur gairebé irreverent, és un enigma de més d'una hora de durada, un entramat molt ben traçat que et proposa una deliciosa vetllada que no saps on et portarà. Mereixeu viure-l sense que us el desvetlli, per tant diré poca cosa més del que diu el programa de ma: Conferència teatralitzada sobre la pel•lícula 'Peeping Tom' a càrrec del crític Àlex Gorina.  No està sol a escena, hi ha l'actriu Patrícia Mendoza que, per cert, fa una actuació molt àgil i impecable.

Gorina parla de 'Peeping Tom' com una de les la pel•lícules que més l'han impressionat. Pels que no l'heu vist, és la terrorífica història d'un assassí psicòpata obsessionat en retratar com moren les seves víctimes. És fill d'un científic que estudia la por dels infants. L'Àlex parla també del seu director, Michael Powell, i de com relaciona l'obra amb el seu pare, com un bucle que es tanca. Entremig, i per fer les delícies dels que ja tenim una edat, parla de l'Art i Assaig, del cinema Alexis, del Festival de Sitges a l'època del Goas... I del protagonista de la pel•li, Carl Boehm (el guaperes  Francisco José de les pel•lícules de la Sissí), fill d'un dels més grans directors d'orquestra alemanys. Dos vegades més, parla de pares i fills. I també parla de la seva obsessió per les escenes sobre ulls, com la famosíssima de {Un chien andalou}, de Dalí-Buñuel i de la casualitat que a la mare de l'Alícia l'han operat d'un ull...

Una reflexió, doncs, sobre les relacions entre generacions, la sinceritat a escena d'un i altra, el no saber on comença la ficció... o si realment n'hi ha, de ficció! Primer penses que l'Àlex, no acostumat al teatre, no s'aprendrà un text sinó que farà la seva conferència. Després vas veient que potser sí que hi ha un text, qye tot està molt ben lligat. Però quan en parles amb ells torna a no estar clar: "Hem improvisat molt en el muntatge, tenim molt de material", ens diu la Patrícia Mendoza.  Com diu l'Alícia al programa, aquest cop és la seva vida la que puja a l'escenari. I nosaltres en ho mirem descaradament, això si, amb permís. De debò, hem d'aconseguir que tornin. Sembla ser que el Gorina, que té tanta feina i aparentment no tindria temps, n'estaria encantat. Jo us puc dir que no donaven l'abast d'atendre les felicitacions de tothom.


Trivial