RECOMANACCIONS. cròniques ‘a la cuina’


15/12/2020

Africa Moment: el festival on aprendre

per Jordi Sora i Domenjó

En el lliurament dels Premis de la Crítica de Dansa 2019 a Nadia Beugré per la seva obra “Quartiers libres” així ho expressàvem des de l’organització: un Festival ha de servir, essencialment, per atansar a la ciutat propostes que d’altra manera seria impossible de veure. Així ha estat amb aquest certamen anual, que té per objectiu fer conèixer la creació africana, mitjançant el cos. Amb una triple programació, una d’elles en línia i una altra formativa. Hem parlat amb Aïda Colmenero Díaz, la seva directora artística, sobre la tercera pota: la IV Trobada Internacional d'Arts Escèniques, i específicament sobre els espectacles que es presentaran al Mercat de les Flors:

“Has de conèixer aquests artistes!” Així comença la conversa, amb un programa doble que arribarà des de Cap Verd dimecres 16 de desembre. “Són peces de fa uns anys. Antonio Tavares és un dels primers artistes de dansa contemporània en aquell país”. Té a veure amb un personatge tradicional de l’illa, Kmêdeus, que barreja certa fantasia i realitat: mig llunàtic, per alguns, mig filòsof. “Aquesta obra és més de caràcter conceptual i interiorista. Amb un cert to màgic al voltant de la ciutat de Mindelo i la seva relació amb la música”. La segona peça és de la companyia Raiz di Polon, un duo on el cos pren el paper d’instrument, precisament, al voltant de les danses tradicionals. I la posició de la dona en aquell entorn. Una peça que ha girat per tot arreu i molt exitosa. “Són figures claus de la història de la dansa contemporània, amb una aposta clara per treballar des d’aquell territori i des de la interdisciplinarietat: cos, veu i escenografia.”

Podeu veure el vídeo de presentació d'aquest espectacle, aquí.

Mamela Nyamza és una de les creadores que més destaquen en l’actual panorama sud-africà: “és una candidata ideal per als pròxims premis” ens explica en confiança i riu. Actuarà al Mercat de les Flors dijous 17 de desembre: “Black privilege.” Amb un fort component reivindicatiu, proposa un gir gens habitual: “imaginem per un moment això, que el privilegi sigui negre en un temps en què es parla just del contrari: del blanc. La peça està basada en heroïnes africanes, amb senzillesa coreogràfica, però amb una presència i posicionament sobre l’escenari realment sorprenent. Es tracta de donar una mica un tomb al privilegi europeu i qüestionar aquestes i altres matèries.” Les imatges que ens arriben són realment impactants, amb una escenografia del tot singular. Una performance que no deixarà indiferent.

La programació d’Africa Moment al Mercat de les Flors és ben diversa, i divendres 18 i dissabte 19 s’endinsa en “una figura mítica de Sud-àfrica.” Es tracta de Robyn Orlin, amb una obra de títol molt llarg: “And so you see… our honorable blue sky and ever enduring sun… can only be consumed slice by slice…” Treballa aquí amb el coreògraf i ballarí Albert Silindokuhle Ibokwe Khoza “també guia espiritual, en una idea molt arriscada i provocadora; davant d’una pantalla enorme amb qui es contrasta permanentment”, probablement la cosa que més agrada fer a aquesta artista: situar al públic davant d’una tessitura singular, ens explica Aïda Colmenero Díaz.

Passaran més coses a la Casa de la Dansa durant aquests dies de Festival. Obertes al públic. Una videoinstal·lació permetrà conèixer millor les creacions de Robyn Orlin: “Babysitting series”, amb un seguit d’intervencions que va fer en diversos museus amb els guàrdies de seguretat. Es preguntava llavors: quina relació mantenen amb les obres exposades? Com ocupen l’espai i els seus cossos? Es tanca el conjunt d’activitats dedicades a aquella coreògrafa amb una mena de conferència performativa i participativa: “Una hora amb Robyn”, en la qual es farà una petita intervenció amb el públic que s’hi apunti.

Tot això, i una última cosa, en la qual està implicada la nostra col·laboradora i crítica de dansa Clàudia Brufau: un taller d'escriptura i reflexió sobre les arts escèniques i l’escriptura descolonial. Trobareu tota la informació a la web.