RECOMANACCIONS. cròniques ‘a la cuina’


16/05/2022

Circ d’Ara Mateix: els camins inexplorats del circ

per Marcel Barrera

El nou circ, com el teatre o el cinema, aborda des de fa anys conflictes i temàtiques actuals. És un circ reflexiu i alhora compromès socialment adreçat a persones adultes i no apte, en la majoria dels casos, per a menors de 12 anys. Les peces que s’hi veuen són el resultat de molts mesos de recerca de nous llenguatges inexplorats. Ara fa 12 anys, el Mercat de les Flors va encetar el festival El Circ d’Ara Mateix per donar visibilitat a unes peces úniques que són resultat de la hibridació de diferents llenguatges.

La sisena edició d’aquest festival únic a Catalunya pel seu caràcter avantguardista se celebrarà entre el 20 de maig i el 5 de juny. S’hi abordaran les violències masclistes, les noves tecnologies, la vulnerabilitat, el dolor o l’alpinisme. S’hi veurà corda volant, suspensió capil·lar, portés acrobàtics, trapezi i bicicleta acrobàtica, entre d’altres tècniques circenses. Com és habitual, seran quinze dies molt intensos de circ i, enguany, amb més propostes que mai: nou en total. D’aquestes, totes excepte una han estat forjades a Catalunya.

Arrencarà el cicle Som Noise (20 de maig), una companyia emergent creada el 2017 per Thais Julià i Mati Muñoz que segurament arriba com una de les propostes més polítiques i experimentals des de la creació del cicle. Sota el títol de ‘Breach’, aquesta creació propera a la performance -guanyadora d’un premi de circ Zirkòlika- aborda les violències masclistes a través de la tècnica circense de la corda llisa.

El cicle seguirà un dia després (dies 21 i 22), amb PSiRC, una de les companyies més atrevides de l’actual panorama del circ a Catalunya. Després de les seves dues primeres i molt interessants creacions —’Acrometria’ i ‘El meu nom és Hor’— presentaran dos primers episodis d’un ambiciós projecte titulat Després de ToT, una tragicomèdia i alhora una distopia circense. Des del futur, quatre artistes convertits en mites (Benet Jofre, Wanja Kahlert, Adrià Montaña i Anna Pascual) observen el present d’un món en decadència. Les dues creacions —‘De quan Zeus es va fer vegà’ i ‘De quan Alexa va comprar la seva roba a Humana’— es presentaran a la nova carpa del projecte Nilak que estarà instal·lada a la plaça Margarida Xirgu. Es tracta de dos episodis independents de 50 minuts concebuts com a spin-off de la peça Després de ToT. La pel·lícula que es podrà veure al Festival Grec.

Sense temps per respirar, el mateix 22 de maig arribarà ‘Cossoc’ d’Anamaria Klajnšček i Magí Serra, amb una coreografia que promet ser hipnòtica i plena d’imatges suggerents del que poden fer dos cossos en constant equilibri. Després d’aquesta proposta a mig camí entre la dansa i el circ se serviran dos dels plats forts d’aquesta edició. Primer, els dies 25 i 26, l’artista i investigadora nascuda a Sardenya Elena Zanzu estrenarà d’EZ, que vol dir ‘no’ en euskera. Es tracta d’un projecte al voltant del dolor i la vulnerabilitat on l’artista dialoga amb el públic i, conjuntament, es van prenent decisions. Zanzu, que viu a Catalunya des de fa 10 anys, és una jove promesa del circ europeu i el seu treball va ser seleccionat a la plataforma de joves talents CircusNext.


Una altra cita destacada serà amb Alexander Vantournhout. Com Zanzu, ha estat seleccionat els últims anys com a jove promesa de CircusNext. L’artista belga, que alguns potser recorden pel seu pas pel Festival Grec, presentarà durant tres dies (27 a 29) ‘Through the Grapevine’, setena peça d’aquest creador que sempre trenca esquemes i busca sorpendre l’espectador amb un llenguatge coreogràfic únic i molt personal que fusiona les tècniques de la dansa, les arts marcials, el circ, el ioga, l’anatomia i el món animal.

D’altra banda, Haa Collective presentarà a la sala gran del Mercat de les Flors una esperadíssima creació titulada ‘Picaderø’. La peça es va haver d’ajornar a FiraTàrrega per una important lesió que es va fer l’artista Ingrid Esperanza (ex Cirque du Soleil) en un dit mentre assajava amb el tupi, una plataforma giratòria que durant l’espectacle es mou com una baldufa i alhora serveix com a instrument musical. Recuperada totalment, Esperanza —coneguda fins ara sobretot per la seva investigació en la suspensió capil·lar— s’ha rodejat per aquest projecte de noms —Pau Portabella o Joan Lavandeira— que fa anys exploren camins transdisciplinaris que trenquen les convencions del circ.

Ja entrat el mes de juny (dies 1 i 2) es presentarà ‘Constel·lacions’, espectacle guanyador l’any 2019 del Premi Puig-Porret del festival de Música Viva de Vic. Es tracta de la primera peça interdisciplinària de la percussionista Núria Andorrà. És una coproducció del Circ Cric i amb David Díaz com a malabarista i acròbata a la roda Cyr. La creació, que s’acosta al format d’un concert, destaca també per l’ús de les noves tecnologies, la integració dels malabars i el trapezi amb la música i les seves impactants imatges.

Hi ha encara molts altres noms per descobrir. Un d’ells és Vivian Friedrich & The Schubert Sisters, una artista i investigadora alemanya resident a Catalunya que durant tres dies (del 3 al 5 de juny) presentarà ‘Kristall Bohème [Excavació d’una memòria]’, una creació que es planteja com una performance entre una artista de circ, un músic (Sasha Agranov) i una cantant d’òpera (Maider Lasa Santamaría). La proposta gira al voltant de la tradició familiar de Friedrich: la fabricació artesanal del vidre de bohèmia. A escena hi trobarem el bufat de cristall i vàries tècniques de circ: corda volant, faquirisme i manipulació d’objectes.

Tancarà aquesta nodrida edició d’El Circ d’Ara Mateix ‘Dame du Cirque, una peça de la companyia Troposfera. XYZ i interpretada per Dídac Gilabert, Teresa Santos i Gustavo Hjerl sobre l’alpinisme i la filosofia de la vida de muntanya. L’espectacle porta el títol d’una via d’escalada en gel que es troba a Gavarnie (França) i on Pau Escalé, un entusiasta alpinista i amant del gel, va morir.

A més, al llarg del festival s’hi faran els laboratoris d’experimentació artística ‘Cossos en joc’ —punt de trobada entre creadors de circ i dansa— i una mostra de set alumnes del Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel que es titula ‘Ara’ i es veurà al vestíbul del teatre.