RECOMANACCIONS. cròniques ‘a la cuina’


17/09/2019

Crònica prèvia del MAC 2019

El MAC 2019 es consolida com el Festival d'Arts de Carrer de Barcelona

per Elisa Díez

El MAC ha vingut per quedar-se, i esperem que així sigui perquè edició rere edició la programació és un plat exquisit ple d'espectacles d'arts de carrer per a tots els públics que omple de cultura la ciutat de Barcelona. Allunyat del concepte de fira, el Mercè Arts de Carrer és un festival que busca ser una plataforma per donar una visibilitat que sovint no tenen a companyies de la ciutat que cerquen mostrar els seus espectacles. 

"No hi ha res més democràtic que el carrer" i és per això que durant 5 dies (del 20 al 24 de setembre) serà l'espai de trobada entre artistes i públic. Barcelona és un gran aparador per multitud de propostes durant l'any, i el MAC vol deixar de ser només una branca de les festes de la Mercè i establir-se com el gran festival d'arts de carrer de Barcelona. Una plataforma de suport a les companyies del país que creï un teixit cultural i que es converteixi en un espai d'exhibició per a les arts de carrer. 

A més de descobrir noms nous de casa nostra, seguir la trajectòries de companyies ja consolidades i fer una volta al món, posarem la mirada sobre les peculiaritats de la ciutat convidada d'enguany, Beirut, un remolí artístic que es mou entre el passat marcat per la guerra i el present de difícil convivència interreligiosa. L'epicentre serà Una nit a Beirut, que es repetirà divendres, dissabte i dilluns al parc de la Ciutadella i al passeig Lluís Companys i que s'allargarà fins a les 2 de la matinada en un espectacle ple de sorpreses.

Les bases per les futures edicions estan ben marcades amb una línia artística que vol continuar apostant per les noves dramatúrgies amb una mirada al present dels que intenten obrir-se camí en la selva artística, la generació mil·lennista. Per ells, i per la resta, el MAC eixampla la mirada cap a la tecnologia, però no aquella que serveix per omplir forats, sinó que alguns dels espectacles d'enguany la incorporen com una eina més de creació.

La presència de companyies estrangeres fa que el MAC es converteixi en una pista d'aterratge però també d'enlairament de les companyies catalanes que surten a fer gires internacionals. I no tan sols les companyies amb propostes més "per adults" sinó en bona mesura totes aquelles que es dediquen a fer "teatre familiar".

Enumerar cadascun dels artistes de les més de 400 funcions gratuïtes que es representaran als 7 espais del MAC (Parc de la Ciutadella / Passeig Lluís Companys / Castell de Montjuïc / Parc de la Trinitat/ Palauet Albèniz / Antiga Fàbrica Damm / Llera del Besòs) és impossible, a més sempre resulta millor deixar-se sorprendre i descobrir noms i móns nous, però hi ha propostes per a tots els paladars: Tortell Poltrona, Mar Gómez, Adhok, Eléctrico 28, Alba Sarraute, Moveo…

No hi ha excusa per no sortir al carrer i delectar-se amb la programació d'enguany. Tanquem l'estiu, donem la benvinguda a la tardor i celebrem la vida, què més es pot demanar. Gaudeix!