RECOMANACCIONS. cròniques ‘a la cuina’


06/05/2015

Crònica primer dia

Més enllà de l'aura

per Jordi Bordes

La companyia Abast Elàstic proposa un espectacle que pugui ser el camí per al descobriment d'un nou jo interior de cada espectador. Es rebel·len de la idea que el públic sigui un ésser passiu i alhora, també volen evitar que descompensi l'escena, que la contamini. El repte d'A.U.R.A.(Ahora Usted Recibirà Algo) és absorbir l'energia dels companys de viatge i transformar-ho en acció escènica. Si la lectura d'Aura es té per un exercici individual, aquesta obra convida a participar de manera col·lectiva.

Carles Casallachs ho defineix com un “pseudoritual recodificat”. Gràcies a la residència artística de fa uns dies a Tàrrega han pogut posar a prova les primeres escenes en les que hibriden el teatre-dansa amb la música i també la imatge. Aquesta és més que una simple projecció; és material altament inflamable emocional i, per tant, l'esclat que pot provocar en l'interior de cada assistent a la funció és de molt diversa magnitud. Els actors-ballarins, doncs, volen apartar-se del paper de mestre de cerimònies per a esdevenir una mena de canal, on integrin els impulsos que reben des del seu entorn. És la fórmula que han torbat per a desjerarquitzar l'escena.

La setmana passada, a les sitges on l'any anterior s'havia invocat un cert aire de revolució social a la fi del franquisme amb "La supervivencia de las luciérnagas de LAMiniMAL i encara abans Íntims Produccions de Lleida signava un intrigant “El lloc” amb ànimes generoses que alertaven d'un perill als nois que okupaven la nau, els moviments espasmòdics d'Abast Elàstic revelaven una altra textura. Probablement, una acció més dura, menys narrativa, que obliga a una confiança absoluta de l'espectador que s'ho ha de mirar des d'un punt de vista molt obert. De fet, el text que acompanyava l'acció era intuïtiu. Marina Colomina la referenciava com “una guia”, una veu en off que posa en situació l'espectador tot parlant-li d'un univers pròxim (tothom el té dins) però que alhora es molt desconegut (la majoria desconeix els principis bàsics del ioga amb els seus 7 xacres que equilibren una persona). A través d'aquest xuclar energètic dels dos éssers a escena fer perceptible i experiencial allò que és de naturalesa intangible.

Unes hores més tard (al migdia acceptaven el Peugeot blanc aparcat en la mateixa nau com un element que podria tenir molt de joc per a l'acció, i en prou feines s'aturaven per dinar tot i que no hi regnaven tensions, si no ganes de provar un cop i un altre la tècnica) s'interpel·lava el públic a la plaça dels Comediants. Després d'aquesta primera provatura, es multiplicaran les residències a l'Antic Teatre de Barcelona. Si les xacres ens són propícies, seguirem informant...