RECOMANACCIONS. cròniques ‘a la cuina’


22/10/2020

La Fira Mediterrània mira a l’arrel hibridant “el viu” i “el directe”

Crònica prèvia de la Fira Mediterrània 2020

per Núria Cañamares

La hibridació és a l’essència de la Fira Mediterrània de Manresa, el mercat estratègic de l’arrel que convida a gaudir d’una programació multidisciplinària amb la tradició com a motor creatiu. L’oferta s’estructura en tres grans itineraris: de música, d’arts escèniques i de cultura popular i associacionisme dins els quals s’obre un amplíssim ventall de propostes. En la seva 23a edició –la dels protocols per garantir la seguretat en temps de covid–, la fira suma un ingredient més a aquesta veritable mescla artística: el component virtual. L’activitat en línia de la “Fira en directe”, però, es restringirà al terreny professional, mantenint intacta la presencialitat de la cultura en una “Fira en viu” adreçada al públic general.

Així doncs, en una Mediterrània que s’estira sobre el calendari duent-se a terme del dimarts 13 al diumenge 18 d’octubre, les tres primeres jornades es reservaran als agents del sector (companyies, programadors, distribuïdors, etc.) en el si d’una renovada Llotja Virtual que permetrà restablir contactes i conèixer els últims projectes dels creadors. La “Fira en directe” emetrà una vintena de converses breus entre artistes i periodistes que exposen bona part dels espectacles que es podran veure en la programació oficial. També inclourà les consolidades presentacions de projectes i reunions ràpides que, any rere any, convertien el Museu de la Tècnica en un formigueig de professionals. Paral·lelament s’han dissenyat dues matinals de presentacions i showcases en viu –segmentades en treballs escènics i musicals– que possibilitaran traspassar la pantalla també aquests primers dies de fira.

La “Fira en viu” arrencarà dijous 15 al vespre amb 46 espectacles i concerts, 34 dels quals en estrena. La inauguració Za! & La Transmegacobla serà una actuació musical resultat d’un laboratori realitzat a la fira ara fa dos anys. Anirà a càrrec del grup de música experimental Za!, el quartet de vents de cobla tradicional MegaCobla i el duet femení de trans-folk Tarta Relena. Tota una declaració d’intencions de l’eix sobre el qual pivota la fira: la mirada a l’arrel des de la contemporaneïtat. En aquest sentit també destaca la transhumància artística Brots Transhumants del músic Arnau Obiols, el ballarí Magí Serra i el creador audiovisual Pepe Camps, que reflexionarà sobre com mirem a dia d’avui l’entorn, la terra i el territori. Un recorregut que donarà el tret de sortida amb la ponència del Doctor en Ciències Ambientals per la UAB Martí Boada.

La programació –consulteu-la aquí– requereix d’una mirada (també) ben detallada. Pel que fa als espectacles, en destaquen la trilogia Gauekoak (A puerta cerrada), de Kukai Dantza, inspirada en el confinament i que reflexiona sobre la dansa d’arrel; LUAº, d’Ancorae, en què Andrea Jiménez replanteja les bases del flamenc; Y perdí mi centro, de LaboratoriA, que canta a la igualtat a través del flamenc; Corpus, de Xavier Bobés, que explora el moviment d’un objecte escultòric en relació al cos i La faula de l’esquirol, l’última producció de la Cia de Comediants La Baldufa, recentment guardonada amb el Premio Nacional de Artes Escénicas para la Infancia y la Juventud. D’altra banda, en l’àmbit musical podran escoltar-se propostes tan diverses com les de Rodrigo Cuevas i Raül Refree amb Llabores; Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic amb la “rúmbia” El ball i el plany; Alba Carmona amb Canciones del folklore; Los Hermanos Cubero amb Proyecto Toribio; Marco Mezquida, Aleix Tobias i Martín Meléndez amb Talismán; Maria del Mar Bonet amb Saba de Terrer. Homenatge al Pare Ginard; Joana Gomila amb Paradís; Les Anxovetes amb Ondina; el Quartet Brossa amb Folkestral i la COMPANYIA MINIMíssimA, entre d’altres.

Visiteu també els itineraris Recomana amb referències sobre els espectacles a partir de la trajectòria dels seus creadors.