RECOMANACCIONS. cròniques ‘a la cuina’


06/11/2019

Sobre Novaveu

per Novaveu

Novaveu és una comunitat de joves prescriptors (de 18 a 30 anys) impulsada per la plataforma de crítics Recomana. Novaveu incentiva als seus membres a tenir una mirada crítica de les arts escèniques i a difondre-la. El projecte disposa d’un blog des d’on es comparteixen les opinions dels seus membres i altres materials de prescripció (assistència a assaigs, cròniques de festivals...). A més, hi ha una forta activitat de difusió a través de les xarxes socials internes i externes del grup, que actualment està format per 80 membres de Barcelona, Girona i rodalies amb diferents nivells d’implicació.

Com que les circumstàncies dels joves és molt canviant (per motius vitals, de feina o d’estudis), Novaveu promou constantment la rotació entre els seus membres en funció de la seva demanda i disponibilitat. Cada membre pot triar fins a quin punt s’hi implica en cada moment. A més, trimestralment s’obre una convocatòria per a que nous joves puguin entrar al projecte. D’una banda, creiem que s’ha d’evitar massificar aquest col·lectiu per poder mantenir una atenció personalitzada per als membres, tot i que entenem que hi ha de poder passar molta gent.

Activitats

Obertes per a tots els novaveu:

·        Publicació de cròniques, prescripcions, entrevistes i altres continguts que vulguin generar al blog novaveu i difusió de les mateixes a través de les xarxes socials internes (grup de whatsapp) i externes (twitter i instagram).

·        Tallers de formació específicament per a novaveu amb professionals del sector de la crítica i de les arts escèniques sobre temes que interessin al grup: valoració amb perspectiva de gènere, procés de creació d’un espectacle, especificitats de la crítica de dansa...

·        Assistència en comunitat a festivals d’arreu de Catalunya, veient espectacles i assistint a trobades amb alguns dels creadors que hi participen: Sismògraf d’Olot, TNT de Terrassa, Desembre en dansa de Celrà, Festival RBLS de Barcelona, La Mostra d’Igualada...

Per als novaveu més implicats:

·        Moderació de col·loquis amb artistes dins el cicle Travessia Recomana.

·        Publicació mensual en paper d’un podi de recomanacions dins el setmanari La República.

·        Entrega del Premi de la Crítica Jove dins dels Premis de la Crítica.

·        Actuar com a jurat en diversos certàmens d’arts escèniques (Festival Píndoles, Festival de Mikroteatre del Teatre Akadèmia, Mostra de Teatre del Raval...)

·        Altres activitats que puguin ser proposades tant pels teatres o festivals com pels propis membres.

Evolució

Novaveu va engegar l’estiu del 2016 a Barcelona. Des de l’estiu del 2017, la coordinació va a càrrec dels seus propis membres, sempre amb el suport dels crítics de Recomana. Des de la plataforma de crítics, se’ls aconsella en l’escriptura alhora que se’ls dona l’oportunitat de conèixer els processos teatrals en conversa amb les companyies o entrant en les sales d’assaigs, per exemple. Al 2017, es va crear un nou grup de joves prescriptors a Girona amb la col·laboració de Temporada Alta.

Recomana és un associació de crítics sense ànim de lucre que mira de donar valor al producte cultural a partir de la prescripció, sigui virtualment (web i xarxes socials) com presencialment (organitzant accions amb públic en directe). La preocupació de Recomana és la del sector escènic. Fa temps que l’entitat treballa compartint el repte d’incorporar públic jove a les platees convencionals. Recomana vetlla per aquests nous prescriptors, una pedrera que apropa el públic jove a l’interès per l’escena des de les seves eines comunicatives i interessos generacionals. Recomana ha ajudat les edicions del 2014, 2015 i 2016 amb el programa Escena25 del Departament de Cultura de la Generalitat. Des del setembre del 2016, vam considerar que calia ampliar aquestes accions puntuals a tot l'any i que els usuaris passessin de ser espectadors inquiets a prescriptors per als seus respectius grups.