RECOMANACCIONS. cròniques ‘a la cuina’


14/05/2021

Un terrat per somiar i compartir

Terrats en Cultura és un dels projectes fundadors de la European Creative Rooftop Network, una xarxa que pretén reunir una gran diversitat de projectes socials, culturals, urbans i mediambientals que utilitzen els terrats de les ciutats europees com a centre d’acció. Recomana col·labora en la seva difusió

per Jordi Bordes

Els terrats van ser els espais que, als anys 60, es conspirava contra la dictadura (ho recordava Vázquez Montalbán a El pianista). El control del carrer era de’n Fraga (“la calle es mía”) i l’unic lloc comú on es podien compartir les converses era entre la roba estesa; i encara amb una certa sensació de dissidpència (d'aquí la frase feta "vigila que hi ha roba estesa"). De fa uns temps, la gent s’asseca la roba amb màquina o penjant-la al pati interior i els terrats han passat a ser ignorats o, en tot cas, un cau de problemes de les humitats i de la imprescindible reforma de façana de la comunitat de veïns (l’edifici de La Calòria a De què parlem… ens podria fer tot un rosari de desgreuges o l’agent immobiliari de Yasmina Reza a Una comèdia espanyola o de Miller a El preu...). Però, gent desperta com els de Coincidències fa anys que reivindica el terrat comunitari com l’espai de trobada de l’escala i d’altres coneguts per a gaudir de la cultura, a l’hora de capvespre primaveral. Des de dijous passat, la terrassa (en aquest cas la de l’antiga fàbrica Damm) ha recuperat la conversa controvertida preparada per obrir fronts i replantejar els cànons de la societat actual. Amb el suport de la European Creative Rooftop Network han convocat ponents per al canvi cultural (ahir), urbà (20 de maig) i social (27 de maig). Totes les sessions les modera la periodista Aída Pallarès, membre de la plataforma Recomana.

Ahir van obrir el meló l’escriptor Martí Sales i la directora de Fira Tàrrega, Anna Giribet. Avui la pandèmia ha limitat prou l’accès al carrer i tornen les terrasses a bastir móns millors. Si per a la directora el terrat és un escenari de democratització cultural o un espai per a fer alguna acció de significat creatiu. Per a Martí Sales, els terrats de Barcelona “és la plaça de l’edifici”, i són espais sovint abandonats que algun dia “es tornaran a conquerir”. Una jornada particular és la icona dels terrats per a Sales. Giribet havia fet una consulta a partir del whatssap de 80 amics sobre l’ús dels terrats. La majoria els van redescobrir arran de la pandèmia. La directora de fira Tàrrega (que també ha programat puntualment al terrat del Museu Comarcalcom el de Que vaya bonito, al 2018, per exemple) convida a què les comunitats s'atreveixin a progtramar-ho amb regularitat. Martí Sales s'hi va sumar entusiasmat, "seré el primer que demani en la propera reunió de veïns". El director de la Sala Becket,t Toni Casares, reivindica que hi hagi un dramaturg en cada reunió de omunitats de veïns, ara, amb la prposta de giribet també s'hi sumarà un ntusiasta programador!

L’antropòleg Manuel Delgado i la periodista Marta Roqueta debatran dijous vinent sobre els canvi urbà i, la setmana següent serà el filòsof Miquel Seguró i l’escriptora i assagista Núria Perpinyà, la que posaran en qüestió possibles canvis de la societat. Assistir al terrat (aforament limitat) té un cost testimonial de 2 euros. També es poden seguir les intervencions a través del canal de Youtube de Coincidències.