Affresco

informació obraDirecció:
Josep Minguell, Llorenç Corbella
Intèrprets:
Josep Minguell, Núria Miret
Sinopsi:

Espectacle a partir de la recreació del procés de producció d’una pintura mural al fresc, on el pintor executa el seu treball damunt d’una bastida mentre interactua amb una musa que, amb l’acció i la paraula, descabdella el procés creatiu i pictòric. Un recorregut immersiu, poètic i visual en aquesta pràctica artística mil·lenària que, a través d’anècdotes i curiositats, us mostrarà (gairebé) tots els secrets i les tècniques de l’ofici.

Crítica: Affresco

13/09/2022

Didàctica i entretinguda immersió en la pintura al fresc

per Imma Fernández

Miquel Àngel, Leonardo da Vinci, Giotto, Diego Rivera…. Tots genis de la pintura mural al fresc, una tècnica mil·lenària que ha caigut en desús o s'ha transformat i de la qual avui en queden pocs representants distingits. Un és Josep Minguell, artista de Tàrrega que ha volgut explicar el seu ofici, heretat del seu pare, en un espectacle concebut amb l'escenògraf Llorenç Corbella (director de FiraTàrrega el 1985 i del 2002 al 2006). L’oportú espai d'El molí del Talladell va acollir aquesta didàctica iniciativa que mereix donar-se a conèixer a altres llocs. D'entrada, Minguell ens sorprèn amb la seva vis còmica, transformant-se amb quatre peces d'atrezzo en els històrics muralistes abans esmentats. L'acompanyen sobre la bastida-escenari Núria Miret, al paper de musa, i dos músics.  

La gràcia expositiva de Minguell, explicant tot el procés de la tècnica (es pinta sobre superfícies cobertes de capes de calç encara humides) i els pigments que utilitza, amb les seves preferències de colors, converteix la proposta en una entretinguda immersió en la pintura al fresc. Una oportunitat única de conèixer en directe i de forma lúdica aquesta pràctica artística emprada a la Capella Sixtina i altres obres mestres. Sobre una estructura de guix construïda per a l'ocasió, l'artista exhibeix la seva perícia al pinzell dibuixant un preciós cavall.  

L'espectacle coincideix amb la recent inauguració, el maig passat, dels nous frescos que Minguell ha realitzat al presbiteri de l'església de Santa Maria de l'Alba de Tàrrega per completar un conjunt pictòric de 1.014 metres quadrats que va iniciar el 2005 i que suposa un dels majors exponents contemporanis de la pintura al fresc del món. Hauria estat ideal, per al públic arribat de fora, que la proposta contemplés també la visita a aquesta església, una de les joies del patrimoni cultural lleidatà, afegint-hi Minguell alguna explicació sobre el seu treball. Seria un final rodó per completar una proposta tan interessant.