El cavall de Troia i la petita Helena

informació obra


La Puntual és l'únic teatre professional de la ciutat dedicat exclusivament als espectacles de titelles per a canalla. Aquest cop és el seu fundador (i membre de la desapareguda La Fanfarra), Eugenio Navarro el que construeix la història a través de les ombres xineses.

Companyia:
La Puntual
Autoria:
Eugenio Navarro (Idea original), Raquel Loscos (dramatúrgia), Jordina Salvany (disseny ombres)
Intèrprets:
Eugenio Navarro
Direcció:
Raquel Loscos
Composició musical:
Marc Mas Talens
Vestuari:
Águeda Miguel
Producció:
La Puntual
Estrena:
Estrena
Sinopsi:

Els avis són els millors a l’hora d’explicar una bona història. I el de l’Helena, encara més perquè en sap algunes de tan increïbles i interessants com les d’aquest cavall gegant.

La nena protagonista d’aquesta història es passaria el dia jugant amb el seu cavallet de fusta i no vol ni sentir a parlar de sopar i anar a dormir. Sort que l’avi, que ha estat astronauta, escuder i tramoista, sap una història fascinant. I li ha promés que, si creu, l’hi explicarà. Així que l’Helena està a punt per escoltar la història d’un cavall de fusta com el seu, però de mides gegantines, que uns senyors han construït per veure si acaben una guerra que ja fa massa que dura. Com acabarà la història? Vés a saber, perquè l’avi de l’Helena és  una mica trapella i quan comença a explicar un conte ningú no sap on pot anar a parar.

Espectacle de teatre d'ombres i marionetes recomanat a partir dels 4 anys

Crítica: El cavall de Troia i la petita Helena

18/07/2013

Sense Títol (Crítica amb títol a la web, importada de l'antiga base de dades)

per Ferran Baile

A les golfes d´una casa, l´avi guarda la seva "maquina d´explicar contes". La nena puja curiosa amb el seu inseparable cavallet de fusta. "Si sopes com cal, t´explicaré la història d´un cavall gegantí que va ser decisiu per acabar amb una llarga guerra". Encuriosida la nena no deixa ni mitja cullarada al plat.

L´avi li conta la història del Cavall de Troia, d´una forma molt lliure i amb més d´una llicència per que li sigui més entenedora i divertida.

Així apareixeràn les deeses disputant-se la poma d´or, els enamorats Helena i París, el burlat marit rei Menelao que declararà la guerra a Troia per recuperar a la seva dona, el llarg setge de deu anys i l´invent del cavall que a la fí serà qui decidirà el vencedor de la guerra. Tot de forma molt sinòptica i amb molt sentit de l´humor. Un humor que resulta molt més entenedor pels grans, que coneixen sobradament la història, que pels petits.

L´Eugenio Navarro, ell sòl, explica la història amb l´ajut d´ombres, que va posant devant d´un retroprojector que ho projecta sobre una pantalla. La nena i el cavallet de fusta son titelles i l´avi és la cara del propi Eugenio, que a l´hora va fent les veus dels diversos personatges i manipulant l´equip de só per donar pas a les musiques i les il.lustracions sonores.  

Tot és a la vista i l´encant artesà és una de les principals virtuts de l´espectacle. Les figures que surten projectades estan dibuixades per la dissenyadora Jordina Salvany, inspirant-se en figures d´amfores gregues. La idea original de l´espectacle és del mateix Eugenio que ha buscat l´ajut de la dramaturga Raquel Loscos que també asumeix la direcció.

Eugenio Navarro és un expert titellaire que ha cultivat tots els gèneres (des del titella de fil, al putxinel.li, passant per les ombres i el titella de taula). Un dels tres pilars de la històrica companyia La Fanfarra. amb la que van voltar per tot el món, i del no menys històric Teatre Malic. Ja en solitari va crear diversos espectacles amb notable èxit, donant vida al curiòs personatge Rinaldo, un tramoista de caràcter peculiar al que li toca fer d´actor. Un dels espectacles més reconeguts i que ha voltat per festivals d´arreu del món ha estat "Melodama", un fascinant melodrama amb regust de cine mut, dirigit al públic adult i que va realitzar conjuntament amb un altre gran titellaire Martí Doy. El 2005 va crear el Teatre de Titelles, únic a Catalunya, La Puntual.  www.lapuntual.info

Anècdota : La tarda de l´estrena, la petita sala estaba plena de gom a gom amb la particularitat que hi havien uns deu nens i més de 30 adults, que van ser qui més van disfrutar de l´espectacle plé de clucades d´ull de fina ironia.