La marquesa de Sade

informació obraAutoria:
Yukio Mishima
Direcció:
Emilià Carrilla
Companyia:
cia. Teatre Akadèmia
Adaptació:
Konrad Zschiedrich
Escenografia:
Natàlia Aguirre, Anna Adrià
Il·luminació:
Tito Rueda
Vestuari:
Romana Redlova
Direcció Musical:
Xavier Torras
Intèrprets:
Agnès Romeu, Muntsa Alcañiz, Àngels Bassas, Andrea Montero, Laura Fité, Enka Alonso
Sinopsi:

La Marquesa de Sade escrita per Yukio Mishima està basada en la vida de la Renée de Sade, esposa del famós Marquès de Sade. Al llarg de la seva obra es detallen les lluites de Renée, la seva família i el seu entorn durant els anys en el que el Marquès es trobava a la presó. 

Crítica: La marquesa de Sade

16/10/2013

Sense Títol (Crítica amb títol a la web, importada de l'antiga base de dades)

per César López Rosell

Queden poc dies per gaudir al Teatre Acadèmia del muntatge que Emilià Carilla ha fet de 'La marquesa de Sade' de Yukio Mishima. El director ha escollit la versió de l'obra de Konrad Zschiedrich amb resultats clarament positius. La peça fa un recorregut per la vida de Renée de Sade, esposa del famós marquès barrejant realitat i ficció. Mishima incorpora personatges que arredoneixen la trama i la fan més interessant als ulls dels espectadors.
La força del texte domina una representació de ritme pausat pero elegant.Sis actrius relacionades amb l'esprit de les practiques sadomasoquistas del seductor protagonista que no apareix en escena, mantenen en peu tota l'intriga de la funció, farçida de mesurats cops d'humor. A la peça es detallen les lluites de una Renée fascinada pel seu marit malgrat les humiliacions rebudes, de la seva família i el seu entorn durant els anys en el que el marquès es trobava a la presó. El objectiu es alliberar-lo utilizant el mètodes que siguin necesaris.
Àngels Bassas, en el papel de la cortesana Madame de Saint-Fond, brilla de forma especial. Quan apareix en escena, amb una energia i potencia dramática difícil de trobar, la funció creix amb intensitat. Perversa, malévola, divertida es l'anima del muntatge. ¿I qué es pot dir del domini i capacitat d'omplir l'escenari de Muntsa Alcañiz como a Madame de Montreuil, la sogra del marquès empresonat? A Agnès Romeu li costa transmetre a l'inici la dolça morbositat del seu personatge, pero llueix molt en el monòleg final. La resta del repartiment respon a les expectatives. Molt encertat el vestuari de Romana Redlova, adient al rol de cada actriu. Els vestits marcan molt be els contrastos entre l'elegància aristocrática i el cridaner colorit que llueixen els més allunyats de l'elit social.