Robot!

informació obraAutoria:
Blanca Li
Direcció:
Blanca Li
Coreografia:
Blanca Li
Intèrprets:
8 ballarins i 8 robots
Escenografia:
Pierre Attrait
Il·luminació:
Jacques Chatelet
Composició musical:
Tao Gutiérrez
Vídeo:
Charles Carcopino
Producció:
Festival Montpellier Danse 2013, Casa de la Cultura de Nevers i de la Nièvre, Automne en Normandie
Estrena:
Estrena a l'estat espanyol
Sinopsi:

Blanca Li és una coreògrafa, ballarina, actriu, cineasta i directora d’exhibicions multimèdia que ha treballat amb una inacabable llista de grans noms: Beyoncé, Almodóvar, Gaultier, Goldfrapp…

Nascuda a Granada i establerta a França des de 1992, les peces de la seva pròpia companyia de dansa, sempre trencadores i innovadores, li han valgut el reconeixement internacional de la crítica i nombrosos premis i distincions. Òpera, ballets, musicals, clips, instal·lacions, performances, no hi ha gènere que Blanca Li no hagi transformat en enlluernadores peces d’una contemporaneïtat fresca i rejovenidora.

Robot!, el nou treball de Blanca Li, la coreògrafa andalusa ens submergeix en una “experiència de teatre total” que electrifica el cervell de l’espectador amb una fantasia futurista que desafia qualsevol classificació. 8 ballarins a escena, els moviments dels quals detonen una reacció en cadena exponencial, fent que els 8 robots que els acompanyen a l’escenari (humanoides creats pel col·lectiu japonès de dansa Maywa Denki) vibrin i cobrin vida. Literalment.

L’òpera dansada que en sorgeix llança una mirada implacable a un món on les matemàtiques i la tecnologia han unit forces per representar un simulacre de la gran aventura de la humanitat, i ens transporta a una voràgine de màquines intel·ligents.


Crítica: Robot!

04/10/2013

Sense Títol (Crítica amb títol a la web, importada de l'antiga base de dades)

per Manuel Pérez i Muñoz

La presència de les màquines a les nostres vides, com modifica els nostres comportaments i costums el contacte amb la tecnologia, la humanització del robot o la robotització dels humans. La coreògrafa Blanca Li aprofita els seu darrer i espectacular treball per llançar-nos totes aquestes reflexions a través del cos del seus ballarins però també amb la presència de robots a escena. Per una banda trobarem màquines que fan d'instrument musical, una creació del col·lectiu japonès Maywa Denki que aporta expressivitat i sorpresa. També trobarem els petits robots humanoides NAO, el moviment dels quals regala els moments més excepcionals de la proposta. 

La combinació de tot plegat basteix un espectacle força singular, tecnològicament fastuós però sense perdre l'essència de tot el que envolta al moviment, amb coreografies—sobretot les de la primera part—que reforcen l'organicitat per allunyar-se del perill de fredor que comporta l'ús continuat de les màquines. Amb tot, s'arriba a un muntatge que combina potencia, tendresa, humor i moments de gran expressivitat on les possibilitats plàstiques del contacte home-robot ens deixen bocabadats. Un espectacular inici per al Festival TNT de Terrassa.