40 anys vivint la Fira

informació obraSinopsi:

Peça audiovisual en format multipantalla panoràmica que fa un recorregut atemporal pels 40 anys d’història de FiraTàrrega, trencant la lògica de la cronologia. Una mirada contemporània, conceptual, molt centrada en la dimensió humana de l’esdeveniment i posant l’accent en la reivindicació de l’espai públic i en la universalitat de l’experiència cultural des d’una vessant absolutament local. Un homenatge a la ciutadania que, des de l’anonimat i des del seu origen, ha estat la veritable protagonista de la Fira.

Crítica: 40 anys vivint la Fira

14/09/2021

Dolç embolcall d'aniversari

per Jordi Bordes

Un àudiovisual de poc més de nou minuts sobre 40 anys de fir per força és incomplet. Pe

Obliga a trobar una fórmula per ensentyar imatges històriques però també el dia a dia de com es munta i es desmunta la ciutat cada mes de setembre per iniciar Fira tàrrega. El treball té mèrit perquè li dona forma, a més de relat, amb un personage misteriós que treu de la maleta alguns dels cartells de la Fira i els penja a la paret de l'esglèsia (allà mateix on es projecta aquell vídeo, precisament). Posteriorment, mostra cronològicament com es desenvolupen els preparatius, com s'estableixen les actuacions dels espontanis (que tant empipa sovint als directors artístics però que són bona part de l'ànima habitual de la Fira per al públic mes popular) i evidentment escenes dels espectacles oficoals Com l'àngel de comediants que,es veu, va repetir baixada cada inaiguracio´dels primrs anys. Però també moltes altres accions d'inauguració en què es reconeixen formes teatrals de moltes companyies històriques o emergents. La peça es tanca amb el retorn al personatge de la maleta que convida a la canalla a dibuixar a terra un 40, com si fos un gran pastís. I, com en tot espectacle, es dona espai perquè un grapat d'anònims de la Fira i del video saludin a l'audiència.

Com en l'acte institucional dels 40 anys a la plaça Comediants (amb un Josep Minguell en estat de gràcia) es deixa que supuri l'alegria, l'entusiasme i la vida per sobre de les declaracions buides i les imatges precioses però descontextualitzades del bategar de Tàrrega. Felicitats, Tàrrega! I per molt anys més...