Celebració. IT Dansa

informació obraCompanyia:
IT Dansa
Sinopsi:

L’any 1997 es va crear, com a projecte pedagògic de l’Institut del Teatre de Barcelona, la jove companyia IT Dansa, amb la finalitat d’afavorir el perfeccionament i la professionalització dels joves ballarins i ballarines. Van actuar per primera vegada l’any següent, el 1998, ara fa 25 anys. Aquell mateix any s’estrenaven també en el Grec Festival de Barcelona, interpretant al CCCB (l’entrada valia 2.000 pessetes de l’època) les coreografies Jardí tancatVioleta IIPasso Mezzo i Via Durga. Ara, un quart de segle més tard, la companyia ja ha actuat una dotzena de vegades al Grec. En la que fa tretze, celebren l’aniversari dels seus primers passos i tornen al festival interpretant tres obres de coreògrafs que han estat vinculats amb IT Dansa des dels inicis de la jove companyia. Es tracta de Twenty Eight Thousand Waves, una coreografia de Cayetano Soto (ballarí de la primera promoció d’IT Dansa i actualment coreògraf de renom internacional) que transmet la força i l’energia de les onades del mar. A continuació, els ballarins i ballarines de la companyia interpretaran Lo que no se ve, una creació intimista de Gustavo Ramírez Sansano concebuda l’any 2021 en exclusiva per a IT Dansa, i centrada en les relacions de parella. Tanca el programa Minus 16, d’Ohad Naharin, una peça clau en el repertori de la dansa contemporània i un dels grans èxits de la companyia que proposa un recorregut per diversos estats d’ànim, des de l’abatiment en solitari fins a la diversió en grup a ritme de txa-txa-txa, mambo o de cançons populars d’Israel.

IT Dansa va néixer amb la intenció de bastir ponts entre la docència coreogràfica i els escenaris mitjançant la pràctica escènica. Funciona com un curs de postgrau de dos anys de durada per a la professionalització i el perfeccionament de joves ballarins i ballarines, i actualment gaudeix de reconeixement nacional i internacional. Paral·lelament, IT Dansa també fa una tasca de divulgació de la dansa mitjançant coreografies molt diverses que permeten gaudir de la dansa a un públic heterogeni. Des dels inicis i fins a l’actualitat, la direcció artística d’IT Dansa és a càrrec de Catherine Allard, formada com a ballarina al Nederlands Dans Theater i a la Compañía Nacional de Danza.

Una producció d’IT Dansa.


Twenty Eight Thousand Waves

Coreografia: Cayetano Soto. Música: I Lie, de l’àlbum The Little Match Girl Passion, de David Lang, interpretat per Theatre of Voices - Ars Nova Copenhagen; Aheym, de Bryce Dessner, interpretat per Kronos Quartet. Disseny de la il·luminació: Cayetano Soto. Disseny del vestuari: Cayetano Soto. Fotografia: Jordi Vidal. 

Durada: 20 min

 

Lo que no se ve

Coreografia: Gustavo Ramírez Sansano. Música: Franz Schubert (Trio for Piano and Strings No. 2 in E-Flat Major, D 929, Op. 100: Andante Con Moto, Stuttgart Piano Trio i Notturno for Piano and Strings in E-Flat Major, D 897, Op. 148: Adagio, Stuttgart Piano Trio). Disseny de l’escenografia i la il·luminació: Luis Crespo, Gustavo Ramírez Sansano. Disseny del vestuari: Gustavo Ramírez Sansano. Fotografia: Anna Fàbrega.

Durada: 18 min

 

Minus 16

Coreografia: Ohad Naharin. Assistència de coreografia: Matan David i Erez Zohar. Música: Àlbum Cha-Cha De Amor, cançó popular amb arranjaments de Dick Dale, cançó tradicional “Echad Mi Yodea” per The Tractor’s Revenge i Ohad Naharin, “Riacho”, de Guem, cançó d’Arlen Harold amb arranjaments de Marusha, Asia 2001, Chopin. Disseny de la il·luminació: Avi Yona “Bambi” Bueno. Disseny del vestuari: Ohad Naharin i Rakefet Levy. Fotografia: Ros Ribas.

Durada: 40 min

Una coproducció del Gran Teatre del Liceu, el Grec 2009 Festival de Barcelona i l’Institut del Teatre.

 

Crítica: Celebració. IT Dansa

27/07/2023

IT Dansa celebra al Grec 25 anys ballant

per Júlia Vernet Gaudes

Al Grec hem pogut veure l’actuació de la companyia jove de l’Institut del Teatre, que enguany celebra 25 anys de la seva primera actuació al festival Grec. Van presentar al Mercat de les Flors un programa triple amb peces de coreògrafs que han tingut algun vincle amb IT Dansa des dels seus inicis, però que entre ells són de generacions i estètiques diferents. La primera peça és Twenty Eight Thousand Waves, una coreografia sobre la força de les onades del mar com a forma de resiliència de Cayetano Soto, que va ser ballarí titular de la primera promoció d’IT Dansa i actualment és un coreògraf reconegut internacionalment. També vam veure Lo que no se ve, una peça íntima sobre l’amor en les relacions de parella, creada especialment per a la companyia jove el 2011 per Gustavo Ramírez Sansano, graduat a l’Institut del Teatre. Va tancar el programa el clàssic de repertori contemporani Minus 16, del coreògraf israelià Ohad Naharin, que es va estrenar a Israel el 1999 i que IT Dansa ja havia representat el 2009. Es tracta d’una peça musicalment molt eclèctica que fa passar als ballarins i el públic per diferents estats d’ànim associats al gust pel ball. Per tant, es tracta d’un programa divers, que reivindica la capacitat expressiva de la dansa, així com la importància de la musicalitat.