Dear Laila

informació obra



Sinopsi:

El Yarmuk és el camp de refugiats palestins més gran de Síria: un barri sencer de Damasc construït per les famílies expulsades de Palestina el 1948. Les residents del Yarmuk es van convertir per segon cop en refugiades quan els atacs del règim d’al-Àssad i Daesh van forçar la majoria a abandonar Síria. Aquest és el tortuós desplaçament que ha viscut l’artista palestí Basel Zaraa, actualment instal·lat a Birmingham, i que ara ha d’explicar a la seva filla Laila (de cinc anys) com era la casa on ell va créixer i per què no poden tornar-hi.

Per respondre aquesta pregunta, en Basel ha reconstruït la casa del Yarmuk en miniatura, la qual ens convida a descobrir a través d’un àudio, un àlbum de fotografies i una sèrie d’accions que ens ajudaran a retrocedir en el temps i a acostar-nos a la intimitat d’una de tantes famílies travessades per un dels conflictes més cruels i vergonyosos del nostre temps. Es tracta d’una experiència individual i condensada, en què ens trobarem davant per davant dels objectes i esdevindrem part de la seva història.

La casa és un dels pilars de la cultura palestina i també ha esdevingut un símbol de la seva resiliència i fortalesa. Després de 76 anys patint la violència sistemàtica d’Israel, les desplaçades palestines segueixen conservant les claus de casa seva, encara que els edificis hagin estat bombardejats o enderrocats. Més enllà de simbolitzar la reivindicació del dret de retorn, aquestes claus també demostren que una casa és molt més que quatre parets, i que potser el més perillós de perdre és la memòria. Així doncs, tal com els pares d’en Basel van construir una casa al Yarmuk, amb l’esperança de poder tornar algun dia a Palestina, en Basel també ha construït la seva pròpia casa, feta de records: una casa que cap dins d’una maleta però que conté el més important.

Dear Laila ens convida a entendre com el coratge quotidià pot fer front al trauma, al mateix temps que ens trasllada sensorialment a un altre espai-temps, com també ens proposen Park Keito amb Rokatei (La cabana de les set cançons), Marta Izquierdo amb Flip o Inés-Sybille Vooduness amb Simbi en aguas astronómicas.

Encara no hi ha crítiques publicades