Desde el Azul

informació obraIntèrprets:
Ines Pasic
Companyia:
Periferia Teatro
Direcció:
Juan Manuel Quiñonero
Sinopsi:

Els éssers allotjats dins els records d'Ines Pasic busquen una sortida, un moment de protagonisme i el desig d'afirmar la seva existència. Els personatges són fràgils i ridículs, tan humans com la carn i els ossos dels quals estan formats, i com la titellaire que els manipula.

Crítica: Desde el Azul

17/05/2015

Expressius titelles de carn i os

per Núria Cañamares

Els personatges d’aquest singular espectacle són ninots de carn i os. Mans, dits i peus pacientment adoctrinats per la titellaire peruana Inés Pasic, especialitzada en teatre de cos. Fa més de 25 anys que l’actriu experimenta les possibilitats expressives de les diferents parts corporals i, a ‘Desde el Azul’, exhibeix el resultat d’aquest minuciós treball analític amb un reguitzell de números inconnexos.

Asseguda a terra i vestida de negre confonent-se discretament amb la foscor de l’escenari, Pasic traspua concentració i talent, captivant íntegrament l’espectador en l’únic focus d’interès: l’acció dels inusuals titelles. A pell nua, interactuant amb altres objectes o caracteritzats amb vestuari, passen pels dits de Pasic sensuals sirenes, àngels misteriosos, infants juganers... També hi té cabuda la joia de la corona, un número pel qual l’actriu s’ha de posar dempeus i eixamplar el terreny de joc fins les costelles per donar vida a una dona que s’exclama còmicament pel seu sobrepès. Aquí, el melic es transforma en boca i, la panxa, en un rostre peculiar. Aquest esquetx, que arrenca riallades entre el públic, és ideal per distendre l’atmosfera pesant que domina l’espectacle generada per la música clàssica que acompanya cada escena, l’atenció per copsar els detalls de l’abstracció, la successió infinita de personatges, la parsimònia del gest...

És meravellós deixar-se sorprendre per la destresa en crear universos d’aquesta manipuladora i, sobretot, compartir l’estima que sent pel que fa. A estones, clou els ulls i dansa interiorment amb els personatges, o bé els acaricia i en recull un petó. ‘Desde el Azul’ és una experiència íntima, cuinada i servida a foc lent, que s’ha de viure frontalment i de ben a prop per gaudir-ne plenament.