El clam del buit

informació obra



Autoria:
Marc Garcia Coté
Direcció:
Marc Garcia Coté
Sinopsi:

El clam del buit és un quasi-monòleg d’una dona que intenta salvar, amb la paraula com a única eina, un home que vol suïcidar-se des de la teulada del seu edifici. 

Tots dos es planten cara des del sisè pis dels respectius apartaments parisencs, separats pel carrer i pel buit. És el migdia i fa un sol espatarrant. No s’ho esperava, evidentment, encara que la dona sembli esperar l’inesperat des de fa anys. I és en aquest instant sospès, a la vora del precipici urbà, que ha de crear un vincle per calmar l’home i aturar-lo mentre els bombers no arribin.

De bon principi li parla maldestrament però de mica en mica, a mida que el seu discurs avança, alguna cosa misteriosa sembla calmar l’home i immobilitzar-lo. És gràcies a l’Altre que potser podrà trobar un camí cap a ella mateixa fins ara impensable. És també gràcies a l’Altre que tindrà la possibilitat de reparar un moment oblidat del seu passat que, encarnat sobtadament per aquest home al límit de la desesperació, sorgeix de nou com un present. Una nova esperança per tots dos.

Crítica: El clam del buit

08/11/2024

Una experiència esferidora

per Ferran Baile


Aturat, no ho facis!!!”. ¿Quina seria la teva reacció si un dia al sortir al teu balcó, veus a un veí amb la clara intenció de suïcidar-se?. Mercé Managuerra afronta el difícil repte d´aquest monòleg escrit pel director i dramaturg Marc García Coté. La reconeguda actriu porta a terme un gran treball, que aconsegueix posar-nos la pell de gallina, en peu, per moments aseguda i estesa a una estreta pasarel.la sospesa a l´espai que acaba bruscament en un buit de quasi dos metres. Una encertada i inquietant escenografia de Vicent Calabuig, que es combina amb una il·luminació de llums i penombres dissenyada per Alberto Rodríguez Vega.

En aquest present reduït a l´instant, cada paraula, cada gest potser decisiu. Cal tenir l´empatia, guanyar la confiança, ajudar-lo a la reflexió. El personatge encarnat per la protagonista, aquesta veïna que viu sola i s’enfronta a aquesta situació extrema, tan inesperada com a possible, alterna el unilateral diàleg amb la persona afectada, amb el diàleg interior. Tots-totes podem ser el silenciós co-protagonista que domina´t per un estat depressiu s’obsessiona amb el suïcidi com a única solució.

Tot va néixer d´una experiència viscuda.

Marc García Coté, viu a Paris i un dia va viure aquesta experiència. Al pis d´enfront, a l´altre part del carrer, un home era a punt de suïcidar-se. Va trucar al telèfon d’auxili i li van dir que procurés parlar-li, distreure´l, mentre arribaven els bombers. “Parli de tu, sigui pròxim”. Amb un estat de tensió enorme, ho va aconseguir. L´home va ser rescatat pels bombers, però ja no en va saber res més. Impressionat per aquesta vivència extrema es va enfrontar al buit del paper en blanc i va construir aquest El clam del buit , que per prendre certa distància el va traslladar a una protagonista femenina. El text va sorgir en francès i precisament aquest 26 de novembre, s´estrenarà al Théâtre Le Colombier de Bagnolet-París, interpretat per l´actriu, d´origen suec Anne Sée, https://theatrelecolombier.fr.

En saber l’interès de Mercé Managuerra per portar-la a escena al Dau al Sec, la va traduir al català.

Marc García Coté (Barcelona, 1980), va estudiar a l´Institut del Teatre de Barcelona (1999-2004) i immediatament desprès al Conservatoire Nacional Superieur de París (2005), aprofitant una prestigiosa beca de la Fundació La Caixa. Com a actor es conegut especialment pels seus treballs a les series televisives, Vent del plà (interpretant a Manuel Estelrich) i a La Riera (donant vida a Àxel Vendrell). Treballa indistintament a Paris i a Barcelona. El 2021 va estrenar i protagonitzar al Dau al Sec, La llibreta blava.

Com a autor ha estrenat a Paris, en la versió francesa, Niu i en versió catalana al TNC en lectura dramatitzada i publicat per editorial Arola dins la col·lecció de nous dramaturgs (2018).

Mercè Managuerra, 45 anys de teatre

Nascuda el 1950 a Barcelona, es llicenciada en Filologia Romànica Hispànica per la Universitat de Barcelona i en Mimi i Pantomima per l´Institut del Teatre. Es actriu, directora artística, productora i promotora artística i mestre d´actors i actrius (dona classes a l´Institut del Teatre). Des del 2006 i fins el 2017, va portar la direcció artística del Teatre Akadèmia. L´any 2018, va crear el teatre i posar en marxa el projecte Dau al Sec Arts Escèniques al barri del Poble-sec. Quaranta cinc anys d´intensa activitat contemplen la seva carrera professional, inclosos dos anys a New York on va anar gràcies a la prestigiosa Beca Fullbright. Ha participat com a actriu amb més de 30 muntatges teatrals i amb forces programes televisius. Entre els premis obtinguts destaca el del Memorial Margarida Xirgu, el 2018, per la seva interpretació de Shylock a El Mercader de Venècia.

El 15 de maig d´aquest any es va presentar a l´Institut del Teatre, la seva biografia, escrita per ella amb col·laboració amb la periodista Andrea Bel, Mercè Managuerra, un camí llarg. Homenatge als meus mestres. Més informació a www.daualsecartsesceniques.com

 

Col·loquis postfunció

Divendres 8 de novembre amb Enric Berenguer, psicoanalista. Moderat per Elizabeth Escayola. Organitza Biblioteca del Camp Freudià-Barcelona. Dissabte 9 de novembre, amb Marc Garcia Coté i Mercè Managuerra, amb la col·laboració d'Òmnium Cultural.

Dimecres 13 de novembre amb Vicenç Altaió, poeta, escriptor i crític. Dijous 14 de novembre amb Joan Casas Fuster, dramaturg, crític teatral i traductor.

 

 

Dau al Sec Arts Escèniques

Edifici modernista del 1910, amb una nau de 300 metros quadrats, situat a la part alta del carrer Salvà al Poble-sec (just a la mateixa illa, a la part posterior, al carrer Poeta Cabanyes està la casa on va nàixer Joan Manuel Serrat). Els 120 metros quadrats de la nau central es van convertir en un plató diàfan gairebé quadrat, un esplèndid espai escènic, amb una capacitat per a 90 espectadors a la grada. L´acollidor Dau al Sec es l´autèntic teatre del Poble-sec. Des dels inicis el 2018, Mercè Managuerra, anima i motor, es va proposar dinamitzar culturalment, alimentar la reflexió, promoure el compromís amb la paraula y obrir les portes a nous creadors, amb especial atenció a la gent jove. També ha estat productor d´espectacles, El mercader de Venècia (2020), La màgia lenta (2022), Bye, bye hort dels cirerers (2022-23), Clam al buit (2024) i a punt d´estrena Els contrabandistes de Daraya (previst estrena, el gener del 2025, al TNC). Més informació a www.daualsecartsesceniques.com

 

Text: ferranbaile@gmail.com