La Criolla. Anys vint.
Mentre la dictadura de Primo de Rivera amenaça en prendre el poder, l’Avinguda Paral·lel esdevé el contrapunt que el poble necessita per fugir de la violència, el pistolerisme i la censura que s’ha apoderat de la ciutat de Barcelona.
Què podem fer quan sembla que el món que fins ara coneixíem s’enfonsa i el perill i l’estat d’alerta són el nostre dia a dia?
Com s’aconsegueix sobreviure en un món que no ens permet viure? Probablement esperant. Fumant i esperant que vinguin temps millors.
Jugant de forma lliure entre personatges i dades històriques, Fumando espero ens apropa a la vida i la relació de dos artistes, ea la Barceloa dels anys vint. Ella es una jove vedette-cantant que comença una prometedora carrera seguint les passes i inclús les peripècies de la ja consagrada Bella Dorita. Ell es un transformista homosexual que com tants altres ha d´amagar la seva condició i manté una doble vida on si es permès, el Cabaret de La Criolla. Ambdós es senten presoners dins dels seus oasis. A ella li agradaria cantar altre tipus de cançons, però els empresaris li imposen el cuplet picaresc. Ell sap que sols pot cantar i fer els espectacles eròtics pujats de to, que el públic va a veure al cabaret canalla de La Criolla i ha de seguir amagant la seva condició homosexual, fora d´allí. La dictadura del general Primo de Rivera (1923-1930), no li deixa més alternatives. Ella el visita assíduament i coincideixen amb l’única persona que els coneix íntimament, el pianista del local.
Entre visita i visita, ens ofereixen alguns dels números del seu repertori, entre ells la famosa La Vaselina, que va popularitzar Bella Dorita.
Emocionant el final en que els dos abraçats, evadeixen les seves frustracions tot cantant, Fumando espero.
El muntatge
Projecte llargament acariciat per l´actriu, cantant i model Laura Pont, que a més cuida del vestuari, i per l´actor i cantant Eduard Hidalgo (el vam poder veure al musical vampìresc, Les histories naturals, de la companyia Lazzigags, basada en una novel.la de Joan Perucho). Amb ells el pianista i compositor Oscar Machancoses (que l´hem pogut veure en un tête a tête, amb l´actor David Verdaguer), autor de les peces originals de l´obra. El director i autor del muntatge es Elias Ashtari , recent sorgit de l´escola Aules. L´espai escènic habitual s´ha transformat totalment, estem en un petit local de cabaret, entre taules il·luminades per una llum tènue i diversos objectes que ens retrotreuen a un temps passat. El piano i el pianista estan submergits dins l´ambientació. L´espai escènic està convebut per Jessica Sibina i l’il·luminació per Aleksandra Janas.
Una meritòria i original proposta que compta amb una interpretació molt convincent de Laura Pont que matisa de forma magnifica les cançons donant-li el to característic de l´època, molt ben secundada per l´Eduard Hidalgo, actor de destacada presencia, que juga amb encert amb l’ambigüitat del seu personatge.
Interpretat alternativament en català i castellà.
El mejor cabaret de la Barcelona canalla
El cabaret de La Criolla se ubicó en los sótanos de la calle Cid número 10, donde anteriormente había una fábrica textil, El Vapor de la Llana, que se quemó. Totalmente reconstruido abrió puertas en 1925 como salón de baile con orquesta propia. Se instaló un mostrador de cinc de doce metros de largo, unos increíbles juegos de agua obra de Carles Buïgas (el ingeniero que creó la Font Màgica de Montjuïch), una iluminación vanguardista, ua de las primeras gramolas eléctricas y disponía de ocho habitaciones privadas El mítico local que hizo ricos a sus propietarios, Antonio Sacristán y Valentí Gabarró, empresarios bien conectados con el régimen, desde un principio se mantuvo como un local de plena permisividad, siempre que se llevara con la mayor discreción. El salón de baile dio paso a espectáculos de transformistas y travestis y fue un lugar donde se permitían todo tipo de excesos, circulaba el alcohol y la cocaína y se practicaba el sexo en sus habitaciones privadas. José Marcos Soria, conocido como Pepe el de la Criolla, era el encargado, que no dudaba en emplear las formas más expeditivas, para mantener el orden. Era ferviente devoto de la Vírgen del Pilar y confidente de la policía. Ya cuando La Criolla inició el declive y vio su protagonismo amenazado por el nuevo y emergente local Wu-Li-Chang, decidió dejar la empresa y crear un nuevo cabaret Barcelona de Noche. En 1936 fue asesinado, sin que se hayan sabido hasta la fecha las razones exactas, ni quienes fueron los ejecutores.
En La Criolla se hacía de todo, siempre que se hiciera con la mayor discreción. El local pronto se transformó en un lugar de referencia, incluso a nivel internacional y de obligada visita. Entre los ilustres visitantes estuvieron, Carmen Amaya, Tórtola Valéncia, Margarita Xirgu, Jacinto Benavente, Josep María de Sagarra (que hace mención del local en su novela Vida Privada), Federico García Lorca, Josephine Baker, el dramaturgo francés Jean Genet (asiduo del local del que hace referencia en su obra, Diario de un ladrón) y la estrella de Hollywood, Douglas Fairbanks que se mostró sorprendido del ambiente nocturno en la Barcelona de los años 30, “no he visto una cosa parecida; ni en Saigón, ni en Shangai, ni en Port Said, en ningún lugar”.
Fue destruido en 1936 en un bombardeo y nunca renació de sus cenizas.
Fumando espero, una canción inmortal
Compuesta en 1912, por Juan Viladomat Masanas, musica, y Félix Garzo (pseudónimo de Antoni Josep Gayà), letra, es un tango cañí que fue interpretado por muchas artistas, entre elles Imperio Argentina, Libertad Lamarque y Bella Dorita, que nunca la tuvo en mucha estima. En 1957 formó parte de la banda sonora de la película El último cuplé, que tuvo un gran éxito y se transformo en una de las canciones más solicitadas de su protagonista Sara Montiel, que desde entonces se aficionó a fumar puros.
Las estrofas de la canción original que fueron censurades por indecoroses.
Tras la batalla en que el amor estalla
Un cigarrillo es siempre un descansillo
Y aunque parece que el cuerpo languidece
Ytas el cigarro crece su fuerza, su vigor.
Censurados por indecorosos.
La canción la cantó, entre otras muchas artistas, Imperio Argentina, Mary Santpere (versión cómica) y la Bella Dorita
Per saber-ne més...
El llibre La Criolla, la puerta dorada del barrio chino, de Paco Vilar.
El capítol de la sèrie www.barcelonamemory.com, dedicat íntegrament a La Criolla.
Text: ferranbaile@gmail.com