Gràcies per venir. Ludwig Band

informació obraSinopsi:

Es diuen Andreu, Gabriel, Lluc, Quim, Pau i Roger i potser ja els coneixeu, perquè van començar a fer sonar el seu folk l’any 2018 amb l’EP La Ludwig Band: el segon millor grup d’Espolla i van fer créixer el seu registre sonor cap al pop i el rock amb un primer llarga durada que va aparèixer durant la pandèmia, Al límit de la tonalitat. Des del seu cuartelillo d’Espolla, l’antiga caserna de la Guàrdia Civil on assajaven, van editar el 2021 passat La mateixa sort, amb el qual van guanyar el premi Enderrock de la crítica al millor disc de l’any i el premi Cerverí 2022 a la millor lletra de cançó en català pel tema S’ha mort l’home més vell d’Espolla.

Ara, considerats ja un dels valors emergents més interessants de l’escena catalana, passen per primera vegada per l’escenari del Teatre Grec en una de les poquíssimes actuacions d’aquest estiu, durant les quals presenten els temes del que serà el seu pròxim treball, un disc, de moment, sense títol. Sonarà primer a Banyoles i, de seguida, es farà escoltar a la capital catalana. Si us vau quedar sense entrades per veure l’última actuació del grup, fa prop de sis mesos a la Sala Apolo, on van exhaurir totes les localitats, ara teniu una nova ocasió de veure la banda, escoltar els temes de sempre i saber com sonen en directe els que formaran part del pròxim disc.

Una producció de Grec 2023 Festival de Barcelona, The Indian Runners i el Festival (a)phònica de Banyoles.

Crítica: Gràcies per venir. Ludwig Band

19/07/2023

La colla musical catalana en clau Scooby Doo

per Jordi Bordes

Ressonen als contes psicodèlics de Pau Riba i de'n Sisa, dels primers Canet Rock més lisèrgics. Se sap quan arrenquen una cançó però es poden allarga les tornades i les estrofes i els instants musicals amb la frescor del que es beu una cervesa una tarda a l'ombra d'un bosc de pins de la Costa Brava. Es pot beure de pressa o jugar amb l'escuma refrescant gola avall. El seu so de puntejat i rascat de guitarra ressona a un Bob Dylan però el que acaba dominant és una espontaneïtat i unes ganes de passar-s'ho bé entre ells i amb el públic ("ui, són molt incòmodes les cadires del Grec; potser millor si us aixequeu, punyeteros, i us poseu a ballar"). La pinta és la dels dibuixos animats dels Scooby Doo sense cap misteri a descobrir. Símplement, gratar-se darrere l'orella, fer un glop llarg, estirar-se a terra amb el clarinet o canviar de guitarra perquè es desafina a cada tema, de tant grapejar-la.

Es consideren, provocadors, el segon millor grup de l'Espolla (no queda clar quin deu ser el primer). Es van fundar el 2017 i ja tenen un grapat de disc (i amenacen de treure'n un cinquè aquest mes d'octubre). Les lletres de les cançons conjuguen sovint en la primera personal del singular. Narren petites peripècies, principalment de perdedors, però amb aquella esperit inconformista del que es rebel·la a la vida grisa de 8 a 15h en una oficina. El seu to és desenfadat i es trenca, sigui folk accelerat o balada tendra amb frases musicals que desdibuixen uns acords que sols, sonarien de seguida massa gastats.

La seva experimentació permet transformar-se en trobadors medievals i en fer una Passió laica al Maldà, Sant Pere el farsant (que també es podria cure a la Biliobteca de Catalunya: És evident que el 30 monedes (de Judes i de la pròpia discografia de la banda) en fa un link evident. El Festival Grec ha muntat un concert per congregar prop de 2000 persones en un concert. Possiblement, el seu primer mini Sant Jordi outdoor, en un ambient que casa molt amb les abarques, les camises estampades, els pantalons d'esport i les vambes tancades amb mitjons curts. Els agrada caricaturitzar-se, sigui de Gràcia, d'Espolla o de figueres. El seu univers neda al Mediterrani i es desplaça amb Bicing Però també sap que la majoria de mortals necessiten sortir amb temps per arribar al darrer metro de Poble-.sec (L3) o de pl. Espanya (L1). Ahir molts seguidors de la Ludwig van entrar per primer cop a l'Amfiteatre Grec. Ja a la primera cançó corejaven la tornada (com tot concert amb el públic còmplice). Els teatrers tenim molt a aprendre d'aquesta colla de la música. Quina estranya vibració hi hauria a platea si el públic coregés el "to be or not to be" o el "He mort el llop" de la mateixa manera que El meu amor se n'ha anat de vacances. L'estiu esclata amb La Ludwig Band als peus de Montjuïc (tot i que també sonaran amb catifa pelfada de tardor dins d'un garatge a la tardor/hivern).