Inestable. Cia Sutottos

informació obraSinopsi:

Una porta mal tancada, una trucada telefònica, un llençol, la humitat en una paret, qualsevol cosa pot desfermar la paranoia d’aquests dos personatges. Ells, els de l’escenari, són dos homes comuns però no poden ocultar les seves fòbies, que en són moltes i semblen estar aguaitant-los des de tots els angles de les seves vides. Ells ho passen malament, però el públic esclata de riure.

Crítica: Inestable. Cia Sutottos

14/11/2019

Un divertit salt mortal absurd

per Jordi Bordes

Hi ha l’estabilitat física i l’emocional. Els de Sutottos, no tenen en cap moment el risc de caure físicament. El seu humor quasi tràgic, de tant estripat que és, sí que els fa perillar la seva verticalitat emocional. Com Los Modernos (un d'ells es va presentar en format solitari amb Quitapenas, al TGB) entren en un espai abstracte i el delimiten a través de les paraules. Són actors que es mouen molt bé en el buit. No tenen vertígen.

Juguen contínuament a tensar una situació absurda (com els Srs. Smiths de La cantant calba temen que pogués passar un daltabaix sense deixar de remenar la seva tassa de tè en el saló de convidats). El seu humor estripat, amb un pentinat i un vestuari elegant (tot i que servit de manera barroera) imagina situacions i s’exclama. Afortunadament, també tenen moments que canvien de registre, (com aquell qui varia el tipus de petards perquè la fumera dels coets més espectaculars s’esvaeixi en les capes més altes de l’atmosfera) i ensenyen uns intants tendres, infantils de pols de talco en maletes de records que els torna a confrontar. Són dos clowns excèntrics que no troben la manera de presentar-se en equilibri. Si fa uns anys l’Off Villarroel va sorpendre tothom amb un Othello servit en clau de clown, aquests són pallassos que no mostren cap tragèdia, més enllà de la situació en la que els personatges viuen veritables psicosis, donant per segur que algú se’ls havia colat a la casa i els esperava amb una pistola per assassinar-los… Tant absurd com inquietant. Sutottos, que ja van trobar la connexio amb el public fa uns mesos, torna ara amb la mateixa comèdia i, atenció, en prepara una altra pel mes de març vinent a l’Off Villarrroel. Aquesta proposta d'Inestable és un joc entretingut, que fa riure per com s’escandallitzen de les situacions més absurdes i inverossímils.Però la combinació de mirades, pauses i fins i tot ulls que brillen (es nota que s’ho passen molt bé provocant que l’altre s’escandallitzi encara més) garanteixen una vetllada divertida per a un grup ampli d’edat. Són dels que triomfen en els envelats de Festa Major.