La ciudad de los otros

informació obra



Companyia:
Sankofa Danzafro
Direcció:
Rafael Palacios
Sinopsi:

Les grans urbs del nostre temps generen desigualtat. Moltes persones que hi viuen pateixen discriminació a causa del seu origen ètnic o per ser membres un grup minoritari. Aquesta narrativa dansada ens presenta una coreografia que reivindica l'estil de vida del món rural, on les comunitats s'ajuden i comparteixen els recursos. Potser així, La ciudad de los otros esdevindria, finalment, la ciutat de tothom.

Rafael Palacios, coreògraf nascut a Medellín, va crear l'any 1997 la companyia Sankofa Danzafro. La paraula "sankofa" vol dir "tornar a les arrels" i fa referència a una manera de veure la vida que ens convida a conèixer el passat per entendre el present i construir el futur amb passos ferms. Palacios recrea tradició i contemporaneïtat en unes coreografies i posades en escena que parlen sobre la cultura afrodescendent i que han convertit la companyia en un referent a Colòmbia, Sud-amèrica i altres parts del món.

Crítica: La ciudad de los otros

13/03/2024

Sankoka Danzafro passa pel Dansa Metropolitana en la seva gira per Europa

per Júlia Vernet Gaudes

Per mi un dels plats forts del Dansa Metropolitana ha estat La ciudad de los otros, de la companyia colombiana Sankofa Danzafro, que es va poder veure al Teatre Joventut de L’Hospitalet. Després d’haver estat per Amèrica del Nord, la companyia de Medellín dirigida per Rafael Palacios està actualment de gira per Europa sota el lema “Narrativas negras en movimiento”, gràcies al Centro de Danza y Coreografía del Valle del Cauca La Licorera i la Bienal de Cali, que ha organitzat la circulació de l’espectacle a Espanya i França. De fet, abans de passar pel Dansa Metropolitana, la companyia ja havia actuat al Teatre Municipal de Girona. Sankofa és una companyia amb gairebé trenta anys de trajectòria a Colòmbia que parteix de les danses afro per reivindicar la diversitat cultural del país i la cultura afrocolombiana, fent un exercici de recerca i estudi de les pròpies arrels. D’altra banda, la companyia acostuma a impartir tallers a tot tipus de públic per difondre les danses afro, però sobretot per a generar vincles socials i apoderar col·lectius vulnerables. De fet, tant a Girona com a Barcelona (al CC Barceloneta), Sankofa ha impartit tallers oberts a tothom que han tingut molt bona rebuda per part de gironins i barcelonins aficionats a la dansa.

L’espectacle La ciudad de los otros és tota una declaració d’intencions, gairebé un manifest polític contra la desigualtat i la injustícia social, que planteja les opressions d’un sistema que homogeneïtza la societat i ens treu la possibilitat de singularitzar-nos com a persones amb identitat pròpia, absorbits per la densitat de població de les ciutats i l’imperatiu capitalista de producció. Però més enllà del discurs, tant la posada en escena (disseny d’il·luminació i escenografia d’Álvaro Tobón) com la coreografia (Rafael Palacios) em van deixar impressionada, i pels aplaudiments, diria que a tot el públic assistent. Va ser una alenada d’aire fresc per a la meva mirada acostumada a les poètiques i estètiques de la dansa contemporània europea; res a veure. Tampoc diré que innovador o trencador, però sí que vaig percebre un gest vital i autèntic de mostrar el que un mateix és, sense pretensions ni explicacions rebuscades, sinó traient el millor de sí, en aquest cas, combinant la força de la tradició dansística africana amb la modernitat de la idiosincràsia colombina. Esperem tornar a veure’ls aviat.