PeZes

Dansa | Familiar

informació obraCompanyia:
Ultramarinos de Lucas
Intèrprets:
Marta Hurtado, Juan Monedero
Autoria:
Jorge Padín
Direcció:
Jorge Padín
Interpretació musical:
Elena Aranoa (piano), Nacho Ugarte (guitarra)
Escenografia:
Raquel Fernández
Vestuari:
Martín Nalda
Il·luminació:
Juan Berzal
Producció:
Ultramarinos de Lucas
Sinopsi:

Ultramarinos de Lucas és una companyia de Castella-La Manxa. Aquest espectacle està adreçat a nens d'1 a 5 anys.

PeZes proposa al nen i a la nena una experiència artística, submergint-los en un univers líquid, el qual els pertany, ens pertany, ja des d’abans de néixer. PeZes parla sobre l’origen, el principi, el camí cap a la vida, el nen que inicia el camí i ressona al món, ni més, ni menys.
PeZes vol compartir la breu memòria dels seus espectadors, flotar junts sobre el record intens d’aquell temps en què tots vam ser peixos, tot i sense saber-ho.
Ultramarinos de Lucas és una companyia de teatre de Guadalajara que, des de 1994, s’ha consolidat com un nucli estable de treball, realitzant espectacles tant per a públic adult com infantil i juvenil, en què la cura per la qualitat artística s’ha convertit en carta de presentació, tal com així ho han reconegut la crítica i el públic.

Crítica: PeZes

26/11/2013

Sense Títol (Crítica amb títol a la web, importada de l'antiga base de dades)

per Núria Cañamares

Abans de néixer érem peixos. No hi havia res, només aigua. Amb aquesta premissa, la companyia Ultramarinos de Lucas de Guadalajara endinsa el públic cap a la descoberta del jo i l’entorn. Suaument i poètica, fa del moviment i els objectes eines per aprendre i ser. Tot molt menut, tot molt senzill, tot molt delicat per tal de connectar-se el màxim possible a uns espectadors molt i molt petits, literalment.

‘PeZes’ s’ha estrenat en català en el marc del Festival Internacional El Més Petit de Tots, un certamen adreçat a infants d’entre 0 i 5 anys. Per molts, el primer contacte amb les arts escèniques i, per tant, una experiència vital enorme. L’espectacle dura només mitja hora i està especialment pensat per estimular els sentits. Arrenca crits de joia continguts, balbuceigs i notables embadaliments, com el d’un nadó que xino-xano va gatejar fins l’escenari atret per un llum fins aleshores desconegut.

I com s’ho fa una companyia per parlar de l’inici de la vida a nens i nenes tan petits? D’entrada, amb uns actors vestits amb uns mallots de peix que imiten la seva característica expressió amb un ulls ben oberts i una boca petonera. Juganers, curiosos i afables, llisquen, rodolen i no deixen de moure’s per ara esquitxar-se amb aigua, ara fer sorollets musicals, ara jugar a la rateta, ara simular peixos amb les mans.

Els personatges no diuen ni un mot. La paraula arriba d’una veu en off que estableix diàlegs entre els personatges i explica el que va succeint. Alhora, aquesta veu contribueix a crear una atmosfera singular, perfectament integrada amb la música, la il·luminació i l’escenografia.

Una proposta de qualitat, que impacta de prop i de manera molt natural els infants.