Pigat, història d'un cavall

informació obra



Adaptació:
Ricard Reguant
Direcció Musical:
Toni Olivé
Intèrprets:
Alícia Olivé, Gerard Flores, Laura Pau, Lídia Ibañez, Marc Lorenzo, Roc Olivé
Companyia:
Companyia Va de Bòlit, La Roda Produccions
Direcció:
Dani Cherta
Sinopsi:

Història d’un cavall és una bellíssima petita novel·la, convertida en una obra de teatre musical. Pigat és un cavall que neix diferent a tots els altres de l’estable. Una petita diferència que el fa ser víctima de moltes bromes. 

A través dels anys, ens explica la seva vida, les seves aventures , alhora que ens dóna una visió del món dels homes. A través de la vida d’aquest cavall, Tolstoi aborda qüestions com l’amistat, la xenofòbia, les modes i critica durament les injustícies a que són sotmesos els éssers a causa de la discriminació. 

Aquest conte de Tolstoi és, en si, un manifest social en tota regla. Agafant com a base la història d’un cavall qualsevol, ens mostra una societat corrupta, en la qual l’home és l’explotador de tot aquell que li és inferior, fins i tot del mateix home que, per manca de cultura o bé per pertànyer a una classe social més "baixa”, es considera com una mica més que un animal. 

Aquest mirall distorsionador que és tota la peça teatral, ens reflecteix extraordinàriament i ens mostra que les nostres actituds vers els animals són o poden ser les mateixes que tinguem vers els nostres veïns, i ens fa veure clarament que l’home, a vegades, és el més "animal" de tots els éssers que volten per la terra.

Espectacle recomanat a partir de 6 anys. 

Crítica: Pigat, història d'un cavall

22/02/2016

La recuperació del cavall de Tolstoi

per Andreu Sotorra

El director Ricard Reguant ha repescat aquesta versió del relat de Lleó Tolstoi, 'La història d'un cavall', que va posar en escena ell mateix fa vint anys i que manté els valors que el fan un espectacle famíliar que té dos nivells diferents: el de la comprensió de la història de Pigat, el cavall, i el del seguiment atractiu per la part musical. Així, doncs, malgrat que es recomana per a espectadors a partir de 6 anys, tant és idoni per a espectadors més crescuts com també per als que no tenen encara aquesta edat, dualitat que no és habitual en espectacles d'aquesta mena. (...)

La trama, doncs, recorre aquell fil invisible que tenim tots garantit —humans i bèsties— i que va de la vida a la mort amb tot el que té de bo i de dolent fer el camí en aquest trànsit que descobreix la generositat d'uns, l'egoisme dels altres, l'agraïment dels més humils i la sobèrbia dels poderosos, cosa que es resumeix amb una de les frases que tanca l'espectacle: «¿Per què els humans són tan inhumans?» (...)

Tot plegat, una encertada recuperació de la companyia Va de Bòlit de la mà d'un clàssic universal per a espectadors, que malgrat l'edat, ja són capaços d'assumir des de molt aviat allò que és just d'allò que no ho és.