The table

informació obraDirecció:
Mark Down
Intèrprets:
Laura Caldow, Mark Down, Sean Garratt
Composició musical:
Lemez and Friedel
Companyia:
Teatre Nu
Autoria:
Laura Guiteras
Sinopsi:

Moisés és un titella rondinaire de 60 centímetres, amb un cap de cartró i manipulat a l'estil "bunraku" japonès per 3 intèrprets. L'espectacle recull un moment estel·lar de les 12 últimes hores de la vida de Moisés, en temps real, sobre una taula; un homenatge a l'art del titella, inspirat per Samuel Beckett, la Bíblia i Ikea!

Crítica: The table

17/05/2015

Sublim actuació d’un titella manipulat a 6 mans

per Núria Cañamares

No exagerem si afirmem que ‘The Table’ desprèn un sentit de l’humor colossal, un guió sublim i una manipulació excel·lent. L’espectacle està protagonitzat per un titella de taula –ell mateix es reivindica com a tal!– que, en principi, és allà, damunt d’una taula, per escenificar les darreres 12 hores de vida de Moisès. Però... tot i no tenir una boca dotada de mobilitat, és molt però que molt xerraire i no deixa d’anar-se’n per les branques. Parla amb els seus manipuladors, el públic i, és clar, també amb ell mateix. És rondinaire i cregut, però cau bé i de seguida se li agafa simpatia.

La proposta és intel·ligentment divertida. Amb el pretext de presentar el personatge i la situació, els anglesos Blind Summit Theatre introdueixen els espectadors en l’art de la manipulació del titella (la focalització, la respiració...) i exhibeixen la seva acurada tècnica on cadascú és responsable –i, com es veurà, imprescindible– de fer funcionar diferents parts del ninot. Es tracta d’una manipulació a 6 mans (dues pels peus, dues pel cos i la mà dreta, i dues pel cap i la mà esquerra) i una veu. Això implica una coordinació extraordinària: des de la seva mateixa posició com a titellaires fins al control del gest en moviment.

Amb el cap de cartró marró, el cos de roba blanca i sabates negres, el titella és més aviat lleig i fred. Per això sembla increïble que es transformi com ho fa en ser manipulat. Flexible i lleuger, presenta unes possibilitats enormes d’interpretació fantàsticament espremudes per la companyia. Altament recomanable!