Transhumància

Teatre | Nous formats

informació obraAutoria:
Oriol Granell, José Antonio Puchades (Putxa), Julieta Gascón Roque
Direcció:
Jordi Granell
Companyia:
Xip Xap Teatre
Producció:
Xip Xap, SL
Intèrprets:
Víctor Polo, Jordi Granell , Oscar Ribes , Oriol Granell, Imma Juanós
Composició musical:
Pau Abrego , Oscar Ribes, Jordi Granell
Coreografia:
Sinopsi:

La transhumància és la migració dels ramats a la recerca de les pastures. I això fan els nostres pastors, porten el seu ramat allà on el públic està reunit per gaudir del teatre. Pastors, cabres, i el gos són els personatges principals, però potser tu també acabaràs sent un dels protagonistes. Saps munyir? I com fas de llop?

Crítica: Transhumància

26/05/2017

L’atracció dels aires de muntanya

per Núria Cañamares

Xip Xap Teatre aprofita el fenomen de la transhumància (la migració del ramat cap a les planes a l’hivern i a les muntanyes a l’estiu a la cerca de pastures) per oferir un espectacle itinerant 100% rural. Els sents de lluny pel xivarri que fan entre música, crits i esquelles, una remor alegre que convida a treure-hi el cap. I un cop ho fas, t’hi quedes, bocabadat amb les cabres de fusta que articulen els actors-titellaires vestits de pastor. No hi falta el gos d’atura (també un titella articulat), el llop, el carro pel tragí i fins i tot hi ha uns xanquers que fan més gran la festa.

A cada parada la comitiva es va engrandint aplegant un públic que observa divertit i encuriosit aquesta tradicional pràctica. Balls, corrandes, encerclament de cabres i munyiment, una darrere l’altra Xip Xap mostra situacions de la vida pastoral i convida els espectadors a participar-hi activament. Es pren el temps perquè petits i grans interactuïn amb els personatges i, com qui no vol la cosa, els encomana els aires de muntanya; el benestar de la terra alta on el temps passa més lent, amb unes altres preocupacions, i s’assaboreix millor.

A banda de prolífica, la companyia ja pot ben bé penjar-se l’etiqueta de polifacètica. Els hem vist a sala explicant contes amb actors i titelles com ‘La cigala i la formiga’, ‘Els músics de Bremen’, ‘El conte de la lletera’... al carrer amb espectacles d’animació com ‘Que peti la plaça!’, ‘Uh! Quin cangueli’, ‘Festa sabonera’... i també circulant amb itinerants com ‘Rum Rum, Trasto Karts’ i ara aquesta ‘Transhumància’ que promet tenir un llarg recorregut. Si us enganxen, teniu Xip Xap a la carta i per estona!