Un vampir ben educat

informació obra



Intèrprets:
Jasmina Garcia, Jordi Subirà, Anna Carina Ribas (narradora veu en off)
Escenografia:
Ricard Prat i Coll
Il·luminació:
Lluís Robirola
So:
Lluís Robirola
Vestuari:
La Planeta, Natàlia Donato
Caracterització:
La Planeta, Natàlia Donato
Direcció:
Pere Puig, Paco Mir
Companyia:
Companyia La Planeta
Autoria:
Paco Mir
Sinopsi:

Poc s’imaginava en Dip, quan va començar a estudiar amb la seva tieta, la bruixa Furibunda, que seria tan difícil arribar a ser un vampir ben educat. 

I és que ell no acaba d’entendre per què "per mantenir la tradició familiar” ha d’aprendre a viure eternament en ruïnosos castells de pedra, dormir de dia (i dins d’un taüt!) i anar sempre vestit d’etiqueta. Ni per què, si una persona li vol ser amiga, l’ha de mossegar al coll (en comptes de fer-li petons).

Aquest capvespre d’estiu no s’ha presentat cap alumne a la clariana de l’Escola del Bosc. Els animalons nocturns i els petits éssers fantàstics s’han amagat a les bardisses. Tenen por de l’arribada d’un grup de nens i nenes.

A partir de 3 anys.

Crítica: Un vampir ben educat

03/04/2016

Un vampir com l'Estevet rusiñolià

per Andreu Sotorra
En aquest cas, el protagonista és en Dip, l'últim vampir —o vampiret per l'edat que representa— que queda rondant pel món i que viu amb una tieta, la bruixa Furibunda, que intenta educar-lo en la línia tradicional de la família: viure tota l'eternitat, habitar castells ruïnosos, dormir a la claror del dia en un taüt i vestir amb el típic uniforme de vampir, que els petits espectadors coneixen prou bé gràcies a les il·lustracions, l'animació i les disfresses de les festes de Carnestoltes. (...)

Però en Dip és l'excepció que confirma la regla i com un Estevet rusiñolià vol trencar amb la tradició i, en comptes d'aixecar la persiana per anar a xuclar la primera criatura que trobi pel bosc, el que fa és enamorar-se d'una nena que està de colònies al mas del bosc, fins aleshores abandonat, i comprovar que li fa més por ella que no pas ell quan intenta ensenyar-li els ullals.

En una ambientació boscana força efectiva i una il·luminació matisada, la història s'introdueix amb la narració d'un rat-penat que, en un vers rimat accessible als més petits, explica la història d'en Dip i, a través de la paraula ben dita i polida, li dóna un to poètic remarcable que, lamentablement, poques vegades s'escolta en un text teatral adreçat als més petits. (...)

Des de perdre la por a la por, aprendre a treballar l'amistat dins de la diferència o avisar que l'amor no té fronteres, «Un vampir ben educat» és un espectacle amable, ric de llenguatge —s'hi escolta un bon "carallot", que en altres muntatges potser seria un vulgar "gilipolles"— i ben interpretat, amb una projecció animada que aporta la presència dels animals del bosc i que s'arrodoneix amb la caracterització dels quatre personatges de la història: en Dip, la bruixa Furibunda, la nena del bosc i el rat-penat narrador, a més de la veu en off del mussol. Tot un repertori que, malgrat la reflexió de fons, fa que el rebin i s'hi endinsin sense perdre-se'n cap acció els primeríssims espectadors.