What the FOC?!

informació obra



Direcció:
Junior Mthombeni, Gerardo Salinas
Autoria:
Junior Mthombeni, Gerardo Salinas
Sinopsi:

Un foc amb mil cares i històries que connecta Catalunya amb Àfrica, l’Amèrica Llatina i el món

Les ciutats no existeixen. Les ciutats són la suma de les performances de tots els qui les habitem. El que fem o deixem de fer crea la ciutat cada dia. Sense això, una ciutat es converteix en un decorat sense sentit. Mentre ens movem, reguem les nostres històries, somnis i desitjos damunt dels seus carrers. Capes i capes de passions i d'esperances. Aquest és el foc de Barcelona. Un foc ancestral que atrau persones d'arreu del món. Un foc que s'alimenta de relats i de vides. Un foc que crea, però que també pot destruir. A What the Foc?!, un grup de performers de la Barcelona d'avui dia ens convida a saltar a les flames d'aquest foc, a descobrir-hi quines històries guarda i com ens connecta amb la resta del món.

What the Foc?! és una creació multidisciplinària i multilingüe. Una col·laboració entre el TNC i el KVS de Brussel·les.

Crítica: What the FOC?!

13/07/2024

Una ocasió perduda

per Ferran Baile

El que fem o deixem de fer crea la ciutat cada dia. Sense això, una ciutat es converteix en un decorat sense límit. Mentre ens movem, reguem les nostres històries, somnis i desitjos damunt dels seus carrers.” Així es presenta al programa aquest espectacle What de foc?!, amb dramatúrgia de l´argentí Gerardo Salinas i Junior Mthombeni, a més director-músic-actor. Amb dos del KVS de Brussel.les. www.ksv.be

Doncs res del que s´anuncia apareix a l´escenari. Per contra van apareixent a una pantalla unes estadístiques llegides en veu en off per l´actor Lluis Soler. Primer amb uns percentatges bastant eufòrics dels barcelonins com a persones acollidores i obertes i al final adoptant el llenguatge de l´extrema dreta catalana-espanyola-universal, racista-xenòfob-excloent-criminalitzador.

Aquesta col·laboració entre el TNC i el KVS de Brussel·les inscrita dins del cicle Altres mirades, a la meva manera de veure, naufraga a la part dramatúrgica i perd una gran ocasió de fer un espectacle important, desaprofitant el potencial d´un repartiment excepcional i molt poderós.

Disset artistes professionals: nascuts a Catalunya la gran majoria (tretze), i vinguts de llocs ben diferents la resta (França-Holanda-Polonia i Xile), que ens haguessin emocionat explicant les seves pròpies vivències o vivències que els hi son properes. Totes elles, tot ells, viuen a Barcelona.

Sols petites espurnes, com aquesta rumba catalana cantada a capella i clac de mans per Jack Chakataga, ens connecten amb una realitat del carrer, del viure barceloní. La resta es perd amb estètiques buides i elucubracions sobre aspectes que res tenen que veure amb el que s´anuncia. Al final el recurs, sempre efectiu i més comptant amb els magnífics artistes que omplen l´escenari, del ball a plena entrega i del míting militant.

Una pena. Un error d´enfoc. Una ocasió perduda. El TNC que mou pressupostos importants hauria d´afinar més amb aquestes qüestions. Sobrava intel·lectualitat i faltava coneixement de carrer, de la realitat barcelonina i autèntica passió, en el concepte.

Una verdadera llàstima, ja que poques vegades veus una pluralitat tant amplia de races, colors de pell i procedències, a l´escenari i entre el públic.

 

Al final Teatre “Mitinguero” i els artistes salven la funció.

Un deu pels artistes que es varen batre contra la fredor dramatúrgica amb una passió, recursos i entrega encomiable. Kathy Sey, artista-catalana nascuda a Vic, cantant-actriu-ballarina polifacètica té una personalitat escènica amb una força que arrastra. Jack Chakataga de sang gitana, pur ritme, es productor musical, compositor, músic i cantant. El tema Cierra los ojos, que canta amb Kathy Sey es d´ell. Junyi Sun d´origen asiàtic es un ballarí excepcional. La dramaturga costarricense Denise Duncan, es una altre elegant artista polifacètica, Marc Domingo es un polifacètic actor-ballarí. Seguim afegint talent : Maisa Perk (actriu, poeta , ballarina i creadora), Shorlady Preciado (ballarina i creadora), Mamadou Diallo (actor, ballarí, creador), Momo Fabré Sophie, (actriu, especialista en teatre físic i d’objectes), Aissatou Djob (actriu i creadora), Ricard Boyle (intèrpret), Nicolás Fuentes González (actor i dramaturg), Adriana Fuertes Lara (actriu i guionista) Joan Llobera Serra ( actor especializat en teatre físic), Laura Riera ( actriu, directora, dramaturga i docent), Sylvia Sienicka (actriu), i Silvia Kamats ( actriu i creadora).

El vídeo amb la cançó Cierra los ojos, amb Jack Chakataga i Kathy Sey, el podeu trobar a a you tube.


Autèntic teatre social barceloní

Vuit dels interprets de What the Foc?!, pertanyen al Col.lectiu Tinta Negra (actrius, actorts i creadorxs escenicas negres a Catalunya). Aquest col.lectiu nascut el 2019 (facebook.com/tintanegrabcn), està realitzant una gran labor en la promoció dels treballs realitzats per artistes de procedència africana i d´afrodescendència. Fa poc, van obrir la sala Periferia Cimarronas (https://periferiacimarronas.es), y entre d´altres espectacles han ofert recentment Otras narrativas desde la periferia (lecturas dramatizadas con Vicenta NDongo, Sonia Espinosa, Miguel Àngel Ripeu i Marcela Terra) . Tenen estrenats i en gira els espectacles : Black man, solo El cielo no tiene límites, Tituba, bruixa, negra i ramera, No es país para negras, Cuentos desde la periferia, Parad de pararme i La Moreneta. www.periferiacimarronas.es 

Tinc molt present també els treballs amb actors-actrius professionals i ciutadans, veïns del barri, no professionals, habitants del Raval i del Poble-sec, immigrants, antics habitants de les barraques de Montjuïc...un autèntic i molt interessant treball de teatre social Inter generacional i intercultural, realitzat al Teatre Tantarantana, amb el dramaturg Albert Tola, la coreògrafa Constanza Brncic i el director Julio Alvarez (Projecte Comunitari); al Dau al sec Arts Escèniques, coordinat pel director Jaume Sangrà (Filles d´emigrants, Ciutat efímera endins) o per la companyia Forn de Teatre Pa´tothom, entre molts altres projectes que s´estan portant a terme.

Per saber-ne més d´aquests treballs: https://tantarantana.com/creacio-i-complicitats/projectecomunitari, www.daualsecartsesceniques.com, www.patothom.org

 

text: ferranbaile@gmail.com