RECOMANACCIONS. cròniques ‘a la cuina’


12/05/2022

El circ de la fira Trapezi aterra de nou a Reus (de l'11 al 15 de maig del 2022)

per Marcel Barrera

Reus es prepara per tornar a vibrar amb el circ. El paisatge de la capital del Baix Camp canviarà de fesomia: Graderies i carpes a les places, teatres oberts i cercaviles d’animació amb l’elefant del Trapezi, la icona de la fira des de la primera edició l’any 1997, ara fa 26 anys. Més d’un quart de segle que dona per moltes emocions i que resumeix el documental Trapezi. Art, espectacle i vida que es projectarà diumenge amb guió de la periodista Teresa Turiera. Són 25 anys d’una fira que va arribar a tenir més de 100.000 espectadors i que va començar com una broma entre dos tècnics de Cultura dels ajuntaments de Reus i Vilanova.

Reus (Baix Camp) rep durant cinc dies —de l’11 de maig al 15 de maig— un total de 20 companyies de circ i programa un total de 60 funcions. La fira arrenca dimecres després d’una nova edició de Trapezi a les escoles, on més de 5.000 infants de 26 centres escolars han vist les companyies Ambi2 o Penélope y Aquiles amb les seves baldufes.

Les baldufes, precisament, és la tècnica que exhibeix la companyia D’es Tro del malabarista Guillem Vizcaíno, un jove artista de Mallorca que ja va visitar la fira com a llançador de ganivets amb la Cia. Atirofijo i que l’any 2020 es va proclamar campió mundial de baldufes al festival nord-americà World Spintop Contest. Vizcaíno actuarà tres cops a la Casa Rull (divendres 13, dissabte 14 i diumenge 15) amb l’espectacle Poi.

Producció 2022

Un altre dels joves artistes de circ que també puja amb força és Yldor Llach, un prometedor artista format a Canadà, nascut a Suïssa i criat a les terres de Lleida. Llach estrena Y. L’ànsia per volar, l’única producció de Trapezi 2022. Dirigida pel malabarista Jordi Querol, es tracta d’una història màgica tenyida de poesia visual, inspirada amb els artistes Joan Brossa i Marcel Duchamp.

La creació es podrà veure a la plaça del Baluard quan ja hagi baixat el sol, a les 19.30, durant els tres dies forts de la fira (divendres 13, dissabte 14 i diumenge 15). Leandro Mendoza, que s’acomiada aquest any de la direcció de Trapezi després de sis anys, explica que Llach és un artista “molt poc conegut pel públic i pels programadors que té una feina molt honesta, es un bon acròbata i té una tècnica molt polida a la roda Cyr i a la bicicleta acrobàtica”. “Treballa bé el carrer i els números —afegeix Mendoza— i busca una nova narrativa pròpia que es mereix el reconeixement de la fira”.

Per als qui els agradi la tècnica circense, la diversió i la sorpresa, tampoc no es poden perdre el nou espectacle de Circo Los, un trio d’artistes -Rosa Peléz, Igor Buzato i Antonio Correa- que l’última vegada que van visitar Trapezi com a quartet van entusiasmar al públic amb les seves acrobàcies i salts al llit elàstic. Presentaran el seu nou espectacles Kasumay (dues funcions el dia 14), on tres personatges aconseguiran per fi acceptar-se i comprendre que junts viuen millor. Ho faran al parc de Mas Iglesies, el mateix espai on un dia després (diumenge 15) hi actuarà Tripotes la Compagnie amb l’espectacle Encore une fois

Circ artesanal

Molt més introspectives i autobiogràfiques són les dues arriscades propostes relacionades amb antics oficis artesanals. Per una banda, Carla Farreny ens mostrarà la seva relació amb la ceràmica a la carpa del Parc de la Festa (dimecres 11 i dijous 12). A aquesta creadora, procedent d’una família d’artesans joiers, tocarà trencar el gel. Ho farà el primer de la fira, just després de la inauguració oficial a Cal Massó.

D’altra banda, Vivian Friedrich, creadora alemanya resident a Catalunya, presentarà també durant els dos primers dies de la fira (dimecres 11 i dijous 12) Kristall Bohème, una creació al voltant del vidre. Ho farà a La Palma, espai on també es podrà veure els dos dies posteriors (divendres 13 i dissabte 14) l’interessant peça coproduïda pel festival Circada de Sevilla INO d'Ino Kollektiv, companyia acrobàtica formada per set dones de sis nacionalitats. Amb els seus suggerents i originals portés acrobàtics reivindica la força del col·lectiu.

Plats forts al Teatre Bartina

Amb un destacable treball de dramatúrgia i coreografia hi ha programat al teatre Bartina Nuye. L’espectacle està fimat per la companyia eia, una de les formacions catalanes més creatives i internacionals. Actuaran al Teatre Bartrina els dos primers dies de la fira amb un espectacle amb sis acròbates que la crítica ha elogiat.

Un altre dels plats forts, també al Teatre Bartrina (divendres 13 i dissabte 14) serà la companyia canadenca Barcode Circus Company, multipremiada l’any 2018 al prestigiós festival de circ de Demain, a París, pels seus números de bàscula russa i mà a mà. És una de les companyies internacionals més cotitzades actualment. Trapezi, que aquest any compta amb un pressupost de 520.000 euos, l’ha aconseguit portar gràcies a un acord de cofinançament a tres bandes amb Circo Price de Madrid i el Teatro Circo de Murcia. Barcode es va crear l’any 2011 després que tres dels seus quatre membres (Tristan, Alexandra i Eric ) actuessin amb la coneguda companyia Les 7 Doigts. Presentaran amb el seu quart membre Sweat & Ink, un espectacle  inspirat en el llibre Un Present Infini, de Raphaël Germain, i que gira al voltant de les noves tecnologies i el dret de l’oblit

D’altra banda, la també premiada companyia Manolo Alcántara (Premio Nacional de Circo 2021) estrenarà Maña un espectacle-instal·lació sense text i amb vestuari de Rosa Solé, figurinista de companyies com Rhum & Cia o Pepa Plana, entre d’altres. La nova creació d’aquest artista es configura a partir de la construcció d’un arc gegant fet amb caixes molt pesades. Utilitzant la menor força possible i ajudant-se per una tecnologia precària busca la intimitat amb els objectes. Una exhibició d’enginy que no es poden perdre els seguidors d’aquest artista que ja va sorprendre amb Rudo.

Cabaret sobre la perfecció

Un dels actes més esperats de Trapezi és sempre el Cabaret, que per segon any deixa el carrer i es farà a la carpa amb capacitat per a 1.100 persones que la fira ha llogat al Circo Wonderland. Sota la direcció de Marta Sitjà (Las Polis, XL, Teatro Sobre Ruedas), serà presentat per Maria Solà ‘Mama Calypso’ (ex pallassa de Brunette Circus) i el divertit artista andalús Lolo Fernández, excap de cartell de l’espectacle Corteo de Cirque du Soleil. Si l’any passat el tema del cabaret va ser la memòria, aquest any serà la pressió social que hi ha per la perfecció. Segons explica Marta Sitjà, actualment “hi ha molts artistes amb ansietat i amb depressions. Estem en exposició permanent i això es dur, tenim por al fracàs".

El programa del Cabaret és de primer nivell. Alguns formen part de la programació de Trapezi i d’altres, com la trapezista Graziella Galán —premi Zirkòlika 2021 a la millor trajectòria— participen exclusivament en aquest espectacle, amb una gran diversitat de tècniques circenses. Cirque Barcode (barra russa), La Farfalla Rossa (trapezi), Tripotes (bascula coreana), INO Kollektiv (mà a mà), Aleksandra Savina (malabars amb hula-hops), Pablo Molina (acrodansa), Duo Requiém (cintes aèries) o Col·lectiu MUR (equilibris sobre objectes). Hi haurà música en directe a càrrec de la sempre animada banda Circonautes i també el que no acostuma a faltar en un circ, els mossos de pista (Cia. Vetus Venustas).

Carrer i carpes

Aquest any, el festival torna a recuperar parcialment el carrer i aposta clarament per la carpa com a espai escènic. Per Mendoza, aquest Trapezi “és un pont a la nova normalitat. Vam començar a dissenyar la fira quan les restriccions encara eren vigents i a poc a poc hem anat obrint el carrer i seguint lluitant per l’espai natural del circ, que és la carpa”. “Prefereixo llogar una carpa que el Teatre Tortuny, per mes guapo que sigui”, explica gràficament Mendoza.

En total hi haurà una desena d’escenaris. Es muntaran tres graderies (places de la Llibertat, Baluard i La Palma) i s’instal·laran dues carpes. La ja citada de la plaça Anton Borrell, on s’hi farà el Cabaret i l’espectacle VoloV de Cia. TQM, i una altra al Parc de la Festa, el nou espai que guanya la fira en substitució de la carpa de Mas Iglesias, on el pas del tren distorsionava les funcions. En aquest nou Parc de la Festa s’hi instal·larà una carpa amb capacitat per a 600 persones que el festival ha llogat al Circo Universal. S’hi veuran diferents espectacles. El ja citat Tour de Carla Farreny, Kimera de La Banda Teatro Circo i Mentir lo Mínimo de la companyia Alta Gama, un espectacle on el artistes despullen els seus sentiments i que va haver de suspendre les seves actuacions fa dos anys per la pandèmia de la covid.

També actuaran Cia. Flying Pikmis a la plaça de la Llibertat i Tripotes al parc Mas Iglesies. Alguns espectacle són gratuïts, encara que en la majoria caldrà una entrada que costa entre els 2 i els 8 euros. A Reus també es reuniran els professionals del circ i es donaran a conèixer els guanyadors de la segona edició del concurs de videos. Tancarà aquesta edició Le P’tit Bras, una companyia francesa ja coneguda de la fira i que vol tornar a omplir de gom a gom la plaça Mercadal, com ja va fer el 2016. Serà la prova de foc que el Trapezi torna a omplir de circ els carrers d’una terra del llamp que per uns dies manifesta el seu gust pel circ.