Abans de l'estrena

informació obraAutor:
Jaume Villanueva, Matías del Federico
Dramatúrgia:
Ferran Rañé, Joana Rañé, Jaume Villanueva
Vestuari:
Esfera i Rosa Creuhet
Escenografia:
Esfera i Ramon de los Heros
Il·luminació:
Lluís Quintana
Direcció:
Jaume Villanueva
Coreografia:
Joana Rañé
Producció:
Bohèmia's, VICCC Capital de la Cultura Catalana 2016, Institut del Teatre
Adaptació:
Adriana Roffi
Sinopsi:

"Abans de l’estrena  ha estat el projecte propiciat per VICCC 2016 que torna a revifar els meus vincles vitals i creatius amb Osona, amb Guilleries-Collsacabra i que van determinar una bona part de la meva primera activitat professional  (Joglars,Tossal Teatre...).

Joaquim Oristrell va ser el gran provocador d’aquest projecte per tal que intentéssim aquest mà a mà  la meva filla Joana Rañé -ballarina, coreògrafa i actriu-  i jo. Fins ara només havíem coincidit en treballs al cinema o a la televisió.

Es tracta, doncs,  d’un espectacle on compartir els nostres coneixements de teatre i de dansa, les nostres vivències i records comuns, afrontant el gran repte de trobar-nos tots dos sols a l’escenari.

Si be existien uns primers apunts autobiogràfics,  Jaume Villanueva l’autor i director, construeix una decidida  i absoluta ficció teatral on el ventall de pares i filles en el cor d’una nissaga teatral, es multiplica i es torna més universal. Les despulles familiars del primer actor Ramon Martí i de la seva filla Anna, ballarina, ens commouen. Semblen certes, tretes de la realitat...o no. 

Hem treballat conjuntament en una dramatúrgia posant a prova les nostres ben diferents teatralitats.  Dediquem aquest Abans de l’estrena al mon de l’espectacle, a les seves gents i a nosaltres mateixos. Ha significat una gran implicació personal. Acte d’amor i d’entrega escènica que ens ha permès unir el desig de compartir i  de transcendir amb temes que ens atrauen: pares i filles, teatre i dansa, veritat i engany... l’amor i la mort".

Ferran Rañé  

Crítica: Abans de l'estrena

26/10/2016

La necessitat d'un dramaturg per a una bona idea

per Jordi Bordes

Un pare i una filla que es discuteixen al camerino, com ho podrien fer a casa seva.Un actor i una ballarina que s'autointerpreten, trant en l'ofici com en la posició familiar. Aquesta és l'arrencada d'Abans de l'estrena, una proposta que ajunta la ballarina Joana Rañé, amb el seu pare, l'actor Ferran Rañé. Jaume Villanueva ha provat de teixir aquesta relació de veritat/mentida dins de la representació mateix per ensenyar la soledat de l'actor, les seves pors i els seus deliris de grandesa. La filla, confiada, s'adona que mai podrà confiar en un pare que utilitza l'art de fingir un altre com a ofici. Sens dubte, el millor és el final en què, per fi casen ball i personatges. I apareix el Ferran Rañé més ingenu (que evoca al primer Mikado de Dagoll Dagom o a l'intenssíssim Uuuh de Gerard Vázquez. Joana, certament té poc espai per ballar. Ha de donar massa cops peu a la discussió i no se la veu prou còmode. Probablement, agafdarà més frescor a mesura que avanci la temporada. També cal troar-li més oportunitat pel ball, que lligui amb la trama. Certament, és estrany que ella faci d'Ofèlia (l'enamorada de Hamlet) quan el seu pare és aquest jove personatge, guarnit de clown. Probablement, es podria trobar algun altre clàssic que s'adaptés molt millor a la situació que proposa l'obra.

Villanueva és un director entusiasta i molt intuitiu. Ha signat petites perles com ara La vampira del Raval o Llanto (por Sánchez Mejías), però va quedar en una idea mal acabada aquell sobre Serrat, Romance de Curro.