Amar. Alberto San Juan

informació obraDramatúrgia:
Alberto San Juan Guijarro
Intèrprets:
Alberto San Juan, Fernando Egozcue
Composició musical:
Fernando Egozcue
Sinopsi:

Després de guanyar el Premi Goya 2021 al millor actor de repartiment i el Premi Gaudí 2021 al millor actor secundari per la seva feina a la pel·lícula SentimentalAlberto San Juan torna al Fresc Festival amb Amar, una selecció de la feina que porta fent amb el guitarrista i compositor Fernando Egozcue des de fa gairebé una dècada. Un grapat de paraules i músiques que invoquen l’alegria d’existir i que, en la seva defensa, assenyalen les forces que s’oposen a aquesta alegria. Un viatge heterodox de la mà de Lorca, Santa Teresa, Benedetti, Concha Piquer, Albert Pla, Machado, Gloria Fuertes i altres molt diverses composicions, alienes i pròpies.

Alberto San Juan va ser membre fundador de la companyia Animalario, el 1995, i va treballar amb aquest grup fins a la seva dissolució, el 2012. Membre fundador de la cooperativa Teatro del Barrio el 2013, exerceix la direcció artística d’aquest projecte fins el 2018. A dia d’avui, segueix sent soci cooperativista i col·laborador habitual de TDB. Ha treballat com a actor en una vintena de pel·lícules i una vintena d’obres de teatre. En escena, a més de treballar com interpret, ha escrit i dirigit mitja dotzena de peces (Autorretrato de un joven capitalista españolEl ReyMasacre o Mundo obrero, entre d’altres).

Fernando Egozcue és un compositor i guitarrista argentí establert a Madrid des de 1992. Compon per a petites i grans formacions orquestrals, música per a teatre, cinema i dansa. Té 15 discos editats amb la seva música. Compositor, arranjador i guitarrista de el grup Ensamble Nuevo Tango entre 1998 i 2009. Ha treballat al costat del violinista Ara Malikian des de fa 20 anys i també amb el cantaor José Mercé, la cantant Pasión Vega i el tenor José Manuel Zapata; i amb el guitarrista flamenc José Luis Munt i Jorge Pardo. Ha composat el musical Midnight Tango produït per la cadena BBC. El compositor argentí Astor Piazzolla li va regalar la seva obra 500 Motivaciones, que estrena a Buenos Aires, al costat de el grup Nous Aires. 

Crítica: Amar. Alberto San Juan

11/07/2021

Química, taules i generositat

per Marc Sabater

En els últims 10 anys, l’actor Alberto San Juan i el guitarrista Fernando Egozcue s’han convertit en una sòlida parella artística que ha estrenat quatre espectacles. Quatre artefactes escènics que son, en un 50 per cent, un recital de poesia i, en l’altre 50, una heterogènia barreja de concert, performance, teatre convencional i fins a un punt d’stand up comedy. Amar és el darrer d’aquests espectacles i conté els millors moments dels seus precedents: Todo dice que sí... España ingovernable i Polvo enamorado.

El propi títol ja és tota una declaració d’intencions: la força de l’amor com a motor per unir notes i paraules, crear versos i partitures i, a partir d’això, endinsar-se en l’ànima humana a partir de textos i músiques de Lorca, Santa Teresa de Jesús, Benedetti, Machado... i també Concha Piquer, Albert Pla, Gloria Fuertes o Joan Manuel Serrat, per exemple.

Unir coherentment aquest material i fer-ne un espectacle sòlid només és possible si, com és el cas, els dos intèrprets mantenen una química mútua indubtable. Si a aquesta química s’hi uneix un savoire fer extraordinari en les respectives comandes (recitar versos o tocar la guitarra) ja tindríem la raó principal del bon regust que la proposta deixa entre el respectable.

Però a aquesta equació hi falta un element: la generositat de dos primeres espases per baixar de pedestal en el qual els ha situat la seva trajectòria i situar-se a ras de terra amb un espectacle essencial, sense artificis, matèria prima pura que, a més, es basa en bona mesura en la intimitat amb l’espectador, en un tracte de tu a tu. Que el propi San Juan —Premi Gaudí 2021 i Premi Goya 2021 al millor actor de repartiment per Sentimental, recordem-ho— baixi de l’escenari per vendre ell mateix els discos de l’espectacle ja ho diu tot.